Αλέξανδρος Τάρκας

Εικόνα: Αλέξανδρος Τάρκας

Η κατάσταση της υγείας του προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν είναι ακόμα άγνωστο αν θα επιτρέψει την πραγματοποίηση όλων των προγραμματισμένων επαφών Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, αλλά ελληνικές και ξένες διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως οι Βρυξέλλες αναζητούν -μάλλον αγωνιωδώς- κάποια μορφή νέας σχέσης με τη γειτονική χώρα.

Εικόνα: Αλέξανδρος Τάρκας

Η συνέντευξη του Αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ στο «Βήμα της Κυριακής» προκάλεσε έντονες συζητήσεις λόγω του (κατ’ επιλογήν της εφημερίδας) τίτλου «Οι ΗΠΑ ευλογούν Τσίπρα», αλλά η πραγματική εικόνα είναι ότι ορισμένες από τις διμερείς συζητήσεις προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και άλλες το ακριβώς αντίθετο.

Εικόνα: Αλέξανδρος Τάρκας

Τα επεισόδια εντός και εκτός του Κοινοβουλίου της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) την περασμένη εβδομάδα, η διεύρυνση της επιρροής των Τιράνων στο Κόσοβο και στα Σκόπια, και η αναταραχή στη Βοσνία υπενθυμίζουν ότι, εκτός της τουρκικής απειλής, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να βρίσκεται σε ετοιμότητα στα Βαλκάνια και να εργάζεται για την ειρήνη και τη σταθερότητά τους.

Εικόνα: Αλέξανδρος Τάρκας

Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, στα μέσα Μαΐου, και η προ ημερών επιστολή του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες, με την οποία καταγγέλλεται η μεροληψία του ειδικού συμβούλου του Ε. Αϊντε, προδικάζουν εντατικές εξελίξεις, τους επόμενους μήνες, στο Αιγαίο και το Κυπριακό.

Εικόνα: Αλέξανδρος Τάρκας

Οι πολύνεκρες επιθέσεις την Κυριακή σε χριστιανικούς ναούς της Αιγύπτου (σε συνέχεια των αλλεπάλληλων περιστατικών σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες) αποτελούν μικρό μόνο δείγμα της αυξημένης απειλής της διεθνούς τρομοκρατίας, για την οποία και η χώρα μας οφείλει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα.

Εικόνα: Αλέξανδρος Τάρκας

Αλυτος γρίφος παραμένει για τις κυβερνήσεις των μελών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ η στάση του προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ προς τη γηραιά ήπειρο, καθώς το μήνυμα της Ουάσινγκτον είναι ότι ίσως κριθούν αρκετά κατά την έκτακτη σύνοδο της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, στις 25 Μαΐου, αλλά χωρίς να είναι σίγουρο ότι και τότε θα αποσαφηνιστούν οι προθέσεις του Λευκού Οίκου!

Εικόνα: Αλέξανδρος Τάρκας

H -επιβεβλημένη- απόδοση ειδησεογραφικής προτεραιότητας στις ανεπανάληπτες προκλήσεις του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν κατά της Ευρώπης και, λίγο νωρίτερα, στις διεθνείς πιέσεις για επίλυση του Κυπριακού στη διάσκεψη της Γενεύης υποβάθμισαν την προβολή των ενεργειακών εξελίξεων στη Μεγαλόνησο.

Εικόνα: Αλέξανδρος Τάρκας

H προχθεσινή εξαίρεση της Λήμνου από άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου του ΝΑΤΟ, λόγω τουρκικού βέτο περί δήθεν επιβεβλημένης αποστρατικοποίησης του νησιού, αποτελεί την πρώτη σκιά στη στενή συνεργασία Αθήνας - Ατλαντικής Συμμαχίας την τελευταία διετία.

Εικόνα: Αλέξανδρος Τάρκας

Η «δημοκρατία» είχε το -μάλλον δυσάρεστο- προνόμιο να προαναγγείλει κατ’ αποκλειστικότητα από τις 22 Φεβρουαρίου, στην παρούσα στήλη και με τίτλο «Γερμανικές ανατροπές σε Ελλάδα και Ευρώπη», την ιστορική επιλογή που ανακοινώθηκε δημόσια στην προχθεσινή Σύνοδο των Βερσαλιών για δρομολόγηση της Ε.Ε. των «πολλών ταχυτήτων».

Εικόνα: Αλέξανδρος Τάρκας

Η πρωτοφανής ως προς τη διάρκεια (και όχι μόνον ως προς την ουσία της τουρκικής απειλής) ένταση στο Αιγαίο είναι ακόμα άγνωστο αν θα οδηγήσει σε σύντομο επεισόδιο ή σε μια μείζονα, θερμή κρίση, που θα σφραγίσει την πορεία των σχέσεων Αθήνας - Αγκυρας για πολλά χρόνια.

Εικόνα: Αλέξανδρος Τάρκας

Ριζική (και ιστορικού χαρακτήρα) ανατροπή βασικών δομών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με άμεσο αντίκτυπο στην Ελλάδα και σε άλλους «αδύναμους» εταίρους, προγραμματίζει το Βερολίνο, με αφετηρία την πανηγυρική Σύνοδο της Ρώμης στις 25 Μαρτίου και με άγνωστο χρόνο και τρόπο ολοκλήρωσης.

Εικόνα: Αλέξανδρος Τάρκας

Η ενθουσιώδης προβολή, από την κυβέρνηση και αρκετά μέσα ενημέρωσης, του υποψήφιου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Μάρτιν Σουλτς για την Καγκελαρία ομοιάζει καταπληκτικά με τις αυταπάτες της περιόδου Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2015 που ομολόγησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εικόνα: Αλέξανδρος Τάρκας

Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία έχουν εισέλθει σε νέα φάση όχι μόνο λόγω των προκλήσεων στα Iμια, της επανάληψης της θεωρίας των γκρίζων ζωνών και των απειλών μετά τη μη έκδοση των οκτώ αξιωματικών, αλλά και εξαιτίας των λαθών, με ευθύνη του Κύπριου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη, στο παράλληλο διεθνές (και όχι διμερές) πρόβλημα της Μεγαλονήσου.

Σελίδες