Φυσιολογική γέννα μετά από καισαρική και τοκετός στο νερό: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σχεδόν όλες οι γυναίκες θέλουν να γεννήσουν φυσιολογικά και όσο το δυνατόν πιο εύκολα! Ο φυσιολογικός τοκετός είναι στην εποχή μας πολύ προσιτός σε μία μέλλουσα μητέρα που είναι υγιής και ο μαιευτήρας της έχει δώσει το πράσινο φως για φυσιολογική γέννα.

Στην χώρα μας είναι εφικτές δύο μέθοδοι φυσιολογικού τοκετού, ο τοκετός στο νερό και ο φυσικός τοκετός μετά καισαρική τομή.

Τοκετός στο νερό

Η γέννα μέσα σε νερό είναι πολύ δημοφιλής στο εξωτερικό και τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας. Αυτή η μέθοδος γέννησης είναι πολύ φιλική στην μητέρα και το μωρό. Το έμβρυο τους 9 μήνες έχει ζήσει σε ένα παρόμοιο περιβάλλον του αμνιακού υγρού, όπου οι συνθήκες είναι παρόμοιες με το νερό της πισίνας των 37Ο C. Έτσι έρχεται πιο ομαλά στο εξωτερικό περιβάλλον. Για την μητέρα έχει ευεργετικά αποτελέσματα, αφού η ελευθερία κινήσεων είναι μεγαλύτερη και το χλιαρό νερό είναι αρκετά ευεργετικό και για τους πόνους που νιώθει η γυναίκα εκείνη την ώρα. Τέλος αυτή η μέθοδος μειώνει και τον κίνδυνο τραυματισμού του περινέου.

Τοκετός μετά από προηγούμενη καισαρική

Σύμφωνα με μελέτες θα λέγαμε ότι ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική μπορεί να έχει επιτυχία σε ένα ποσοστό πάνω από 60%. Σε κάθε περίπτωση μπορεί ο γυναικολόγος να αρχίσει με την προοπτική του φυσικού τοκετού και αν δει συγκεκριμένα σημάδια (π.χ. κόπωση μωρού) να προχωρήσει στην καισαρική τομή. Ο τοκετός αυτός εξελίσσεται με αυστηρούς κανόνες παρακολούθησης.

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Μιχάλης Λαζανάκης, Αθήνα

Gynaecologist – Obstetrician Michael Lazanakis, Athens

https://venusmed.gr/

https://venusmed.gr/en/

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα