Κατρούγκαλος: Ανοίγει πάλι κερκόπορτα στο Αιγαίο!

Κατρούγκαλος: Ανοίγει πάλι κερκόπορτα στο Αιγαίο!Κερκόπορτα στο Αιγαίο για την Τουρκία ανοίγει δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ο Γιώργος Κατρούγκαλος (φωτό). Με μία επικίνδυνη για τα εθνικά ζητήματα φρασεολογία, η οποία επ’ ουδενί αρμόζει σε επικεφαλής ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για «συνδιαχείριση», προσθέτοντας ότι αυτή είναι εφικτή, αν ξεκαθαριστούν οι οικονομικές ζώνες στο Αρχιπέλαγος.

Η λέξη «συνδιαχείριση» είναι ταυτόσημη με τις επιδιώξεις της Αγκυρας στο Αιγαίο, τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» και την αξίωση της μοιρασιάς των υδρογονανθράκων. Πολλώ δε μάλλον που ο κ. Κατρούγκαλος την υιοθέτησε βάζοντας δήθεν όρους για να επιτευχθεί, ανοίγοντας έτσι διάπλατα θέμα εκχώρησης εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ελληνική θάλασσα. Η ζημιά που ίσως προκαλέσει αυτή η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών στα εθνικά θέματα μπορεί να είναι τεράστια, καθώς το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας είναι ξεκάθαρα και δεν επιδέχονται ερμηνειών.

Σε συνέντευξή του ο Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντώντας σε ερώτηση για την «ιστορία της συνδιαχείρισης» που αξιώνει η Τουρκία, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε συνδιαχείριση στο Αιγαίο, εάν δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι οικονομικές ζώνες. Εάν δεν έχουν ξεκαθαριστεί τα νομικά δικαιώματα που έχουν η καθεμία από τις χώρες».

Για ποια δικαιώματα μιλάει ο υπουργός Εξωτερικών; Δέχεται ότι υπάρχουν εκκρεμότητες που μπορούν να επιλυθούν με διμερές διάλογο ή ορίζει ως «συνέταιρο» στο Αιγαίο την Τουρκία;

Η επικίνδυνη αυτή δήλωση έρχεται σε συνέχεια μίας άλλης, επίσης εθνικά επιζήμιας, ότι η Τουρκία με το μήκος των ακτών που διαθέτει δεν μπορεί να αποκλειστεί από την εξίσωση των ενεργειακών κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου.

Αυτή τη δήλωση του κ. Κατρούγκαλου, που έγινε πριν από μερικούς μήνες, η Αγκυρα έσπευσε να την εκμεταλλευτεί, κάνοντας λόγο για παραδοχή από ελληνικής πλευράς ότι με τις ακτές που διαθέτει η Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί από τους υδρογονάνθρακες της περιοχής.

Οσο και αν επιχείρησε ο κ. Κατρούγκαλος σε συνάντησή του με δημοσιογράφους λίγες ώρες αργότερα χθες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη λέξη «συνδιαχείριση», ειδικά όπως τη χρησιμοποίησε, κάνοντας λόγο για «παραποίηση των λεγομένων του», δεν τα κατάφερε. Δεν μπορεί ένας υπουργός Εξωτερικών να τοποθετείται με ανευθυνότητα για κρίσιμα εθνικά θέματα.

Ούτε βεβαίως τον «έσωσε» ότι τόνισε πως το Καστελόριζο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα ή ούτε καν ως μέρος του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων, αλλά ως συνέχεια της ακτογραμμής που ξεκινάει από το βόρειο Αιγαίο και προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για τον καθορισμό της αιγιαλίτιδας ζώνης είναι έτοιμο και σχεδίαζε η κυβέρνηση να το φέρει προς συζήτηση λίγο πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου, προσθέτοντας ότι «επιδιώκουμε να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ μας και την υφαλοκρηπίδα με σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα και το δίκαιο της θάλασσας». Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο, αναγνώρισε ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, ωστόσο η Ελλάδα έχει προστατευτεί απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λαμβάνοντας μέτρα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα