Ποια είναι η ομάδα κρούσης του νέου πρωθυπουργού

Ανθρωποι της απόλυτης εμπιστοσύνης του Κυριάκου θα δώσουν τη μάχη για την εφαρμογή του προγράμματος της ΝΔΕκτός του Γρηγόρη Δημητριάδη, που είναι ο νέος διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πλαισιώνεται από μια ομάδα συνεργατών οι οποίοι θα δώσουν τη μάχη για την εφαρμογή του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας από το Μέγαρο Μαξίμου.

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ορίστηκε ο Παναγιώτης Πικραμμένος, άνθρωπος πολύ κοντά στην οικογένεια Μητσοτάκη, πρώην πρόεδρος του ΣτΕ, που κήρυξε νόμιμο το Μνημόνιο, με το όνομά του να έχει εμπλακεί στην υπόθεση Novartis. Είχε αναλάβει καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού από τις 16 Μαΐου 2012 ως τις 20 Ιουνίου 2012, με ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές του Ιουνίου του 2012.

Νέος υπουργός Επικρατείας ανέλαβε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Αθηνών Γιώργος Γεραπετρίτης, πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Οι δυο τους, άλλωστε, συνδέονται με μακρά φιλία, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2016 ο κ. Γεραπετρίτης είχε τοποθετηθεί από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στο επταμελές συμβουλευτικό σώμα παρακολούθησης της πορείας σύνταξης του προγράμματος του κόμματος. Στη συνέχεια έγινε μέλος στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», ενώ είχε τον τελικό έλεγχο όλων των νομοσχεδίων που επεξεργαζόταν η Γραμματεία Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Ακης Σκέρτσος

Υφυπουργός παρά το Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του κυβερνητικού έργου, τοποθετήθηκε ο Ακης Σκέρτσος, πρώην γενικός διευθυντής του ΣΕΒ από τον Ιούνιο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2019.

Εχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης του δημόσιου τομέα κατά την πενταετία 2009-2014, με πιο πρόσφατη αυτήν του διευθυντή του Γραφείου Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα (Ιούλιος 2012 – Ιούνιος 2014). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (Master of Arts) από το Πανεπιστήμιο George Washington των ΗΠΑ και πτυχιούχος της Σχολής
Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για Θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ανέλαβε ο Στέλιος Πέτσας, μέχρι τώρα διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την περίοδο 2012-2014 ήταν από τους βασικούς διαπραγματευτές της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για τα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής.

Διετέλεσε μέλος επιτροπών και ομάδων εργασίας, μεταξύ άλλων, για θέματα μισθολογίου στον δημόσιο τομέα και στις ανεξάρτητες διοικητικές Αρχές. Είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και κάτοχος πτυχίου και μεταπτυχιακού διπλώματος στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές.

Ο Γρ. Δημητριάδης, νέος ισχυρός άνδρας του Μαξίμου

Ο 39χρονος δικηγόρος Γρηγόρης Δημητριάδης, ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη (γιος της αδελφής του Κατερίνας), είναι ο νέος ισχυρός άνδρας του Μεγάρου Μαξίμου και ουσιαστικά το alter ego του νέου πρωθυπουργού.

Σταθερά δίπλα στον πρόεδρο της Ν.Δ. τα τελευταία περίπου 15 χρόνια, ως ο άνθρωπος για τις ειδικές αποστολές, ο κ. Δημητριάδης αναλαμβάνει διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, παραμένοντας ένας εκ των εξ απορρήτων του κ. Μητσοτάκη.

Με σπουδές στη Βρετανία, ήταν το αγαπημένο εγγόνι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, διατηρεί δικηγορική εταιρία στο Κολωνάκι με ειδίκευση στο εταιρικό και εμπορικό δίκαιο και με πελάτες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της κοινής ωφέλειας, της ενέργειας, των μέσων ενημέρωσης, της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης, των καταναλωτικών αγαθών, των ακινήτων, κατασκευαστικές, διαφημιστικές και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ηταν ένας από τους πρώτους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη από τότε που αυτός κατέβηκε πρώτη φορά βουλευτής το 2004 και παρέμεινε δίπλα του και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως ειδικός σύμβουλος.

Παράλληλα, συνέβαλε στην προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη για την εκλογή του στην ηγεσία της Ν.Δ., αλλά και στη συνέχεια, με ορίζοντα την προχθεσινή πανηγυρική εκλογή του στην πρωθυπουργία.

Ο κ. Δημητριάδης θεωρείται μετριοπαθής και χαμηλών τόνων πρόσωπο, με κεντρώες πολιτικές πεποιθήσεις, ανήκει στη μεταρρυθμιστική εκσυγχρονιστική πτέρυγα της Ν.Δ. και διατηρεί καλές σχέσεις με όλα τα «γαλάζια» στελέχη, ανεξαρτήτως εσωκομματικών τάσεων.

Θεωρείται ο μεσολαβητής ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και στους βουλευτές και στα στελέχη της Ν.Δ., ενώ συνομιλητές του τον θεωρούν διαβασμένο και ικανό να αντιμετωπίσει με επιτυχία τα κρίσιμα θέματα που προκύπτουν.

Αστοχία με τον αδιάβαστο Χρυσοχοΐδη

«Αστοχη» ενέργεια χαρακτηρίζεται η απόφαση τοποθέτησης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ως επικεφαλής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Πρόκειται κατ’ αρχάς για έναν πολιτικό προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ που αναλαμβάνει αφενός έναν ευαίσθητο τομέα με στόχο να πετύχει το στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πάταξη της εγκληματικότητας-παραβατικότητας στη χώρα, αφετέρου όμως για ένα πρόσωπο που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων με την απίθανη δήλωσή του ότι ψήφισε το Μνημόνιο χωρίς να το έχει διαβάσει.

Πέραν αυτού είναι εύλογη και η απορία πώς δεν βρέθηκε κανένα στέλεχος από τον χώρο της Κεντροδεξιάς για να αναλάβει τον τομέα αυτόν…

Η επιλογή Χρυσοχοΐδη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ερμηνεύεται ως «άνοιγμα» στο Κέντρο και στο ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά λαμβάνει και άλλα χαρακτηριστικά, όπως η ταύτιση του εν λόγω προσώπου με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τη σύλληψη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν.

Το γεγονός αυτό έκανε τον Μ. Χρυσοχοΐδη την περίοδο εκείνη «αρεστό» στους Αμερικανούς και η εικόνα αυτή παραμένει έως και σήμερα.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού θεωρούν ότι ο νέος υπουργός θα δοκιμαστεί στον χώρο της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας και καλό θα ήταν να διαθέτει εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά και να τυγχάνει της πολιτικής συναίνεσης.

Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να ξεχάσει τη δήλωση ότι ψήφισε το Μνημόνιο χωρίς να το έχει διαβάσει γιατί ήταν… απασχολημένος. Ακόμη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχαν αντιδράσει τότε σε αυτή τη δήλωση, ενώ η Νέα Δημοκρατία είχε κάνει «σημαία» της τη δήλωση Χρυσοχοΐδη μιλώντας τότε για «θράσος», «ανευθυνότητα» και «επικίνδυνες αντιλήψεις».

Το τελευταίο διάστημα πάντως είχε απομακρυνθεί από τη Χαριλάου Τρικούπη και προσέγγισε την Πειραιώς, όπως και άλλα στελέχη της ομάδας των «εκσυγχρονιστών». Μετά την ανακοίνωση της υπουργοποίησής του, το ΚΙΝ.ΑΛ. ανακοίνωση τη διαγραφή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από το κόμμα. Eπίσης, διεγράφη και η Λίνα Μενδώνη.

Με 21 εξωκοινοβουλευτικούς

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 21 συνολικά εξωκοινοβουλευτικά στελέχη περιλαμβάνει η νέα κυβέρνηση, στη συντριπτική πλειονότητά τους (18 στον αριθμό) υφυπουργοί και οι υπόλοιποι τρεις υπουργοί.

Οι τρεις υπουργοί, που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, είναι ο Kυριάκος Πιερρακάκης, που αναλαμβάνει το υπουργείο Επικρατείας – Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η νέα «ισχυρή γυναίκα» στο Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος επιστρέφει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οι εξωκοινοβουλευτικοί υφυπουργοί είναι ο Γιώργος Ζαββός (Οικονομικών, αρμόδιος για την Εποπτεία του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος), ο Θόδωρος Σκυλακάκης (Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική), ο Γιάννης Τσακίρης (Ανάπτυξης, αρμόδιος για τις Επενδύσεις και τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), ο Νίκος Παπαθανάσης (Ανάπτυξης, με αρμοδιότητα τον τομέα της Βιομηχανίας και του Εμπορίου) και ο Κώστας Φραγκογιάννης (Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια).

Επίσης, ο Αντώνης Διαματάρης (Εξωτερικών, με αρμοδιότητα τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού), ο Λευτέρης Οικονόμου (Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα Αντεγκληματικής Πολιτικής και Σωφρονιστικού Συστήματος), ο Αλκιβιάδης Στεφανής (Αμυνας), η έως τώρα εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Σοφία Ζαχαράκη, που αναλαμβάνει υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, η Δόμνα Μιχαηλίδου (υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης (Υγείας).

Την ομάδα των εξωκοινοβουλευτικών συμπληρώνουν ο Γεράσιμος Θωμάς (Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων), ο Δημήτρης Οικονόμου (υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος), ο Δημήτριος Κράνης (υφυπουργός Δικαιοσύνης), ο Θεόδωρος Λιβάνιος (Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών, που θα αναλάβει τη διαμόρφωση του νέου εκλογικού νόμου), ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος (Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για τα θέματα Ψηφιακής Στρατηγικής), ο Ακης Σκέρτσος (αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου) και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

{{-PCOUNT-}}36{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα