Ωρα κυρώσεων για τους S-400

Η Ουάσινγκτον έχει ήδη επιλέξει τα μέτρα τα οποία θα επιβάλει στην ΑγκυραΑπό τον 
Γιώργο Τραπεζιώτη

Με το δάχτυλο στη… σκανδάλη της επιβολής κυρώσεων στην Αγκυρα βρίσκονται, σύμφωνα με το Bloomberg, οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ το Σαββατοκύριακο συνεχίστηκε η αποστολή στην Τουρκία τμημάτων του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από τους Ρώσους.

Χθες έφτασαν στην Τουρκία το πέμπτο και το έκτο αεροπλάνο που μετέφεραν το φορτίο, ενώ εντός της ημέρας αναμενόταν και η άφιξη μιας έβδομης πτήσης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μέσω twitter το τουρκικό υπουργείο Αμυνας. 

Αν και προσώρας δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο πότε οι S-400 θα εγκατασταθούν και, κυρίως, πότε θα είναι επιχειρησιακά έτοιμοι, ενδιαφέρον παρουσίασε σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις η τοποθέτηση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, για το ζήτημα, καθώς υποστήριξε την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αποκτήσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα, επισημαίνοντας την ανάγκη να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας.

«Αφού η παλαιότερη επιθυμία της Τουρκίας να αγοράσει τους (αμερικανικούς) Patriot δεν ικανοποιήθηκε, φυσικά θα συνέχιζε με άλλες επιλογές για να εγγυηθεί την ασφάλειά της» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κιλιτσντάρογλου. Το ενδιαφέρον όλων τώρα, πάντως, στρέφεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς τα στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ φέρεται ότι έχουν καταλήξει στο πακέτο κυρώσεων που θα επιβάλει η Ουάσινγκτον στην Τουρκία για την παραλαβή των S-400.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Την πληροφορία αυτή μετέδιδε το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση των σχεδίων της Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με αυτές, η αμερικανική κυβέρνηση έχει επιλέξει μία από τις τρεις δέσμες δράσεων που εκπονήθηκαν για να επιφέρουν διαφορετικής κλίμακας ποινές.

Μετά την επέτειο

Αυτές οι δέσμες μέτρων εκπορεύονται από τον νόμο περί αντιμετώπισης αντιπάλων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής μέσω κυρώσεων (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act – CAATSA).

Πάντα κατά το δημοσίευμα, η πρόθεση της Ουάσινγκτον είναι τα τιμωρητικά μέτρα εις βάρος της Αγκυρας να ανακοινωθούν στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, μια και η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί πρώτα να περιμένει να περάσει η Δευτέρα, επέτειος της συμπλήρωσης τριών ετών από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία, ώστε να αποφευχθεί μια νέα τροφοδότηση των θεωριών (διατυπώνονται κυρίως από πιστούς του Ερντογάν) ότι πίσω από το πραξικόπημα βρίσκονταν οι ΗΠΑ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα