Στα αζήτητα οριστικά οι λιγνιτικές μονάδες

Ούτε μία προσφορά δεν κατατέθηκε στη ΔΕΗ. Αναδιάρθρωση του τοπίου από μηδενική βάση θα επιδιώξει η κυβέρνησηΑπό τον 
Φώτη Κόλλια

Kαμία προσφορά δεν κατατέθηκε, όπως αναμενόταν, στον δεύτερο διαγωνισμό της ΔΕΗ για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα.

Η επίσημη ταφόπλακα στον διαγωνισμό αναμένεται να μπει την Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ. 

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους δανειστές για τη διάσωση της ΔΕΗ και την αναδιάρθρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από μηδενική βάση.

Ούτως ή άλλως, το σχέδιο που προωθούσε η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει πάει περίπατο… Το ναυάγιο δείχνει την προχειρότητα με την οποία προχώρησε η πώληση των λιγνιτικών μονάδων, μόνο και μόνο για να κερδίσει χρόνο η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η τελευταία χαρακτήριζε «διαμάντια» (!) τις συγκεκριμένες μονάδες που έμειναν στα αζήτητα.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η φημολογία για τη νέα διοίκηση της ΔΕΗ, καθώς ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μ. Παναγιωτάκης έχει υποβάλει την παραίτησή του.

Οπως φαίνεται, όμως, οι διαδικασίες διορισμού νέας διοίκησης, στις οποίες εμπλέκεται και το Υπερταμείο, θα απαιτήσουν αρκετές εβδομάδες, με τον κ. Παναγιωτάκη «να βγάζει το καλοκαίρι στη Χαλκοκονδύλη».

Ο νέος ΥΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, που έχει μιλήσει για σχέδιο άμεσης παρέμβασης στη ΔΕΗ, δέχεται εισηγήσεις για σειρά μέτρων, τα οποία μπορεί να προχωρήσουν σταδιακά τους επόμενους μήνες.

Στις προτεραιότητες εντάσσεται η αντιμετώπιση του ζητήματος με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά και η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ.

Ομως χωρίς συμφωνία με την Κομισιόν για τη λειτουργία της ευρύτερης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικό σχέδιο.

Από τη συμφωνία θα εξαρτηθεί το μείγμα των μονάδων (υδροηλεκτρικές, λιγνιτικές κ.λπ.) που θα ενταχθούν σε μια νέα απόπειρα πώλησης ή μακροχρόνιας παραχώρησης, αν θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής για τον ΔΕΔΔΗΕ (η θυγατρική της ΔΕΗ που διαχειρίζεται το δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης) κ.ά.

Οι πρώτες συζητήσεις αναμένεται να γίνουν αυτή την εβδομάδα, με τον υφυπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γ. Θωμά να βρίσκεται πρώτη φορά (καθώς ήταν επί δεκαετίες στέλεχος της Κομισιόν) στην άλλη πλευρά του τραπεζιού κατά τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα