«Καρότο και μαστίγιο» από τον Ρέγκλινγκ στην κυβέρνηση!

Υποσχέθηκε βοήθεια για την ανάπτυξη, αφού πρώτα συνέδεσε τις ελαφρύνσεις με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου!Ρεπορτάζ
Γιώργος Χατζηδημητρίου 

Με τη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους, αναχώρησε χθες από την Αθήνα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Κατά τη συνάντηση στο Μαξίμου σε κλίμα αβρότητας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ταχεία υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες αποτελούν τις κεντρικές δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης, θα ανοίξει τον δρόμο για υψηλότερη ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. 

Ο κ. Ρέγκλινγκ, που συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την εκλογική του νίκη, σημείωσε ότι ο ESM είναι μακροπρόθεσμος εταίρος της Ελλάδας και είναι πρόθυμος να βοηθήσει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και τη διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Νωρίτερα, πάντως, ο ίδιος, από το συνέδριο του Economist, συνέδεσε ευθέως τα κυβερνητικά μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης με τη μείωση του αφορολογήτου, λέγοντας: «Μια μείωση των φορολογικών συντελεστών, για παράδειγμα, θα μπορούσε να συνδυαστεί με διεύρυνση της φορολογικής βάσης (σ.σ.: αφορολόγητο όριο)».

Αλλη εκδοχή

Διαφορετική ωστόσο ήταν η εκδοχή της ελληνικής πλευράς, παράγοντες της οποίας έσπευσαν να σχολιάσουν ότι η αναφορά του δεν σημαίνει απαραίτητα τη μείωση του αφορολογήτου, καθόσον αυτή η διεύρυνση θα μπορούσε να επιτευχθεί λόγου χάρη με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Οι ίδιοι, μάλιστα, σημείωναν ότι στις συζητήσεις που προηγήθηκαν την προηγούμενη ημέρα στο υπουργείο Οικονομικών ο κ. Ρέγκλινγκ ουδέποτε αναφέρθηκε στο θέμα της μείωσης του αφορολογήτου.

Με τις χθεσινές συναντήσεις, στο περιθώριο του Economist, ολοκληρώθηκε ένας πρώτος αναγνωριστικός κύκλος της κυβέρνησης με την πλευρά των δανειστών.

Η Αθήνα, συμπερασματικά, διαβεβαίωσε ότι δεν θα αιφνιδιάσει με μονομερείς ενέργειες και συμφώνησε ότι οι ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου θα πρέπει να είναι απολύτως κοστολογημένες, αφού περάσουν από τις συμπληγάδες της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.

Είναι βάσιμη η πρόβλεψη ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί να κάνει ορισμένες χρονικές εκπτώσεις, αλλά όχι σε βαθμό που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν πρόωρα την αξιοπιστία της.

Βάθος τετραετίας

Τα φορολογικά μέτρα της ύψους 6 δισ. ευρώ θα απλωθούν σε βάθος τετραετίας, με την προσδοκία ότι το «ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα» των φορολογικών μεταρρυθμίσεων, όπως σημειώνει κυβερνητική πηγή, θα αποφέρει σύντομα καρπούς.

Το πιθανότερο σε πρώτη φάση, όπως προϊδέασε χθες από τον Economist ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, είναι να προκριθούν μέτρα που θα προβλέπουν ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής για όσους χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ στην Εφορία και στα Ταμεία, αλλά και για επιχειρήσεις, επιβράβευση των συνεπών και επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Μειώσεις φορολογικών συντελεστών και μεταξύ άλλων και του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, όπως και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα αρχίσουν από βαθύτερη χρονικά αφετηρία, προκειμένου να διασφαλιστεί ο στόχος για τα πλεονάσματα.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα