«Ενέσεις» management στο κράτος!

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο και πώς θα βελτιώσει τη διακυβέρνηση της χώρας. Στα σκαριά και νέα Αρχή κατά της διαφθοράςΞεκινά το νομοθετικό σπριντ της κυβέρνησης, με την κατάθεση στη Βουλή σήμερα του πρώτου νομοσχεδίου.

Παράλληλα το υπουργικό συμβούλιο θα κάνει τη δεύτερη συνεδρίασή του αύριο, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο τα επόμενα δύο υπό κατάθεση νομοσχέδια.

Το νομοσχέδιο που εισέρχεται με μία μέρα καθυστέρηση στη Βουλή αφορά το επιτελικό κράτος, με το οποίο η «γαλάζια» παράταξη επιθυμεί να μετατρέψει το κράτος σε καλοκουρδισμένη επιχείρηση.

Οι προθέσεις είναι καλές και ο στόχος, αν και δύσκολος, είναι εφικτός, σύμφωνα με το Μαξίμου, που επί της ουσίας θα επιχειρήσει να αποκομματικοποιήσει το κράτος, αλλά και να προσδώσει στη διακυβέρνηση της χώρας χαρακτηριστικά σύγχρονου management.

Πώς θα γίνουν όλα αυτά; Αρχικά θα υπάρχουν διατάξεις προς την κατεύθυνση της ισχυροποίησης της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Ακόμη, θα δημοσιεύονται κάθε χρόνο τα σχέδια δράσης των υπουργείων, αλλά και συνολικά της κυβέρνησης.

Η βασική κυβερνητική στρατηγική θα παράγεται στο υπουργικό συμβούλιο και κατόπιν αυτή θα επιμερίζεται στα υπουργεία, ενώ θα υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

«Το πρόγραμμα θα παρακολουθείται από το κεντρικό σύστημα διακυβέρνησης και σε πραγματικό χρόνο θα διαπιστώνουμε τυχόν καθυστερήσεις ή άλλα προβλήματα, όπως συμβαίνει σε όλα τα δυτικά διοικητικά συστήματα» σημείωσε σχετικά ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μια αλλαγή που έχει ήδη δεχτεί κριτική αφορά τις διατάξεις με τις οποίες εισάγεται ενιαίος βαθμός υπηρεσιακού γενικού γραμματέα, ο οποίος θα είναι δημόσιος υπάλληλος καριέρας, θα προέρχεται δηλαδή από τη διοίκηση με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

Ταυτοχρόνως, όλες οι διοικητικές πράξεις ατομικού χαρακτήρα θα εκδίδονται κατά κανόνα σε επίπεδο διοίκησης, δηλαδή με υπογραφή του γενικού διευθυντή.

Την ίδια ώρα, εισάγονται ρυθμίσεις για τα ασυμβίβαστα και τα κωλύματα όσων έχουν θέση εξουσίας.

Παραδείγματος χάριν, απαγορεύεται η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού, ενώ απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβασης με το Δημόσιο θα έχουν και οι σύζυγοι, όπως και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών.

Σε όλο το κυβερνητικό σχήμα, υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς και ειδικούς γραμματείς, θα απαγορευτεί οποιαδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επιπλέον, δημιουργείται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, μια νέα ανεξάρτητη Αρχή κατά της διαφθοράς.

Το νομοσχέδιο κατατίθεται σήμερα στο Κοινοβούλιο και εισάγεται τη Δευτέρα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ο στόχος είναι να ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου.

Αύριο στο υπουργικό συμβούλιο ο Χρήστος Σταϊκούρας θα ενημερώσει για τις οικονομικές εξελίξεις και θα συζητηθεί το δεύτερο νομοσχέδιο, για τις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα