Κράτος ευρωπαϊκό και ακομμάτιστο!

Το φιλόδοξο (πρώτο) νομοσχέδιο της Ν.Δ. φέρνει τα πάνω κάτω
Νέο μοντέλο στο δημόσιο με πανίσχυρους γενικούς διευθυντές και υπηρεσιακούς γενικούς γραμματείς που θα επιλέγονται μέσω ΑΣΕΠ. Συμμάζεμα 1.800.000 ευρώ

Πιο αυστηρά ασυμβίβαστα για συγγενείς, ενιαία εθνική αρχή διαφάνειας

Η Θέση μας: Το δικαίωμα στην υγεία

Mε νέα εικοσιτετράωρη καθυστέρηση και χωρίς διαβούλευση άρχισε το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, το οποίο έκανε πρεμιέρα με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος -κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ-, ένα νομοθέτημα υψηλού συμβολισμού και ομολογουμένως καλών προθέσεων. 

Με το πρώτο της νομοσχέδιο η Ν.Δ. επιχειρεί, με 200 διατάξεις, να αλλάξει τα πάντα στον τρόπο άσκησης της διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, στηρίζεται σε τρεις άξονες: αλλαγές στην κυβέρνηση, εμπιστοσύνη στη διοίκηση, αναβάθµιση της Βουλής.

Ο συμβολισμός είναι υψηλός, όπως και ο πήχης, με τη Ν.Δ. να διατρανώνει ότι θα μετατρέψει το κράτος σε ένα είδος «επιχείρησης», αποκομματικοποιώντας το.

Αρχικώς, αλλάζει το μοντέλο διακυβέρνησης, καθώς το υπουργικό συµβούλιο θα είναι αυτό που κυρίως θα παράγει πολιτική, με συλλογικές διαδικασίες, οργανόγραµµα και πρόγραµµα, το οποίο μάλιστα θα παρακολουθείται τακτικά.

Ακόμη, θα δημοσιεύονται κάθε χρόνο τα σχέδια δράσης κάθε υπουργείου ξεχωριστά, αλλά και συνολικά της κυβέρνησης. Η πορεία του παραγόμενου έργου θα παρακολουθείται από κεντρική δομή της προεδρίας της κυβέρνησης, όπως συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα διοικητικά συστήματα.

Αυτό θα γίνεται μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα «Μαζί». Στόχος είναι ο απλός πολίτης να έχει σαφή εικόνα του κυβερνητικού σχεδιασμού, ώστε να μπορεί να κρίνει και αν οι στόχοι πιάνονται ή όχι.

Με το νομοσχέδιο επέρχεται μείωση των θέσεων γενικών γραμματέων από 93 σε 58 με εξοικονόμηση 1.800.000 ευρώ ετησίως. Ακόμη, διατηρούνται οι γενικοί διευθυντές που τοποθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Oσο για τις Ειδικές Γραμματείες ΣΔΟΕ, ΣΕΠΕ και Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, καταργείται η θέση του γενικού γραμματέα και την αρμοδιότητα αναλαμβάνει ο γενικός διευθυντής.

Επίσης, εισάγονται ρυθμίσεις για τα ασυμβίβαστα και τα κωλύματα για όσους έχουν θέση εξουσίας. Απαγορεύεται εφεξής η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού, ενώ απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβασης με το Δημόσιο θα έχουν και οι σύζυγοι, όπως και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών.

Την ίδια ώρα, θα απαγορευτεί οποιαδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα σε υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς και ειδικούς γραμματείς.

Από τους διευθυντές

Ακόμη, όλες οι ατομικές διοικητικές πράξεις θα εκδίδονται από τους γενικούς διευθυντές και όχι από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Μέσω των προωθούμενων διατάξεων η κυβέρνηση καθιερώνει υπηρεσιακό γενικό γραμματέα σε κάθε υπουργείο, ο οποίος θα επιλέγεται με διαδικασίες ΑΣΕΠ, χωρίς καμία εμπλοκή της πολιτικής ηγεσίας, όπως υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία.

Θα προέρχεται από τα στελέχη του δημόσιου τομέα και θα διαχειρίζεται όλες τις δαπάνες και το προσωπικό του υπουργείου, ενώ θα έχει και τον συντονισμό των δημόσιων πολιτικών.

Επιπλέον, δημιουργείται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, μια νέα ανεξάρτητη αρχή κατά της διαφθοράς, με κεντρικό στόχο την καταπολέµηση της διαφθοράς τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα