Δωρεάν Τσεκ απ για όλους

Αποκάλυψη! Τι αλλάζει στην Υγεία, όλο το σχέδιο για την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ
Διανομή φαρμάκων για τους βαρέως πάσχοντες και στο σπίτι. Διπλές βάρδιες για ακτινοθεραπείες και τα απογεύματα. Αμεση πρόσληψη 2.000 νοσηλευτών
Σταδιακός περιορισμός για τις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και στις ΜΕΘ. Υποχρεωτική δημοσιοποίηση των δαπανών και για το τελευταίο ευρώ

Η Θέση μας: Το «καλό παιδί» που χάνει τα πάντα

Απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά όλων των φορέων Υγείας, στήριξη με άμεσες προσλήψεις των νοσοκομειακών μονάδων με προτεραιότητα την περιφέρεια, μέτρα-εξπρές για την υποστήριξη των καρκινοπαθών και αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους ίδιους τους πολίτες προβλέπει ο «οδικός χάρτης» για την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας.

Ο πολύπαθος χώρος της Υγείας αδιαμφισβήτητα αποτελεί μία από τις κορυφαίες προκλήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σε αυτό συνηγορούν τόσο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε από τις πρώτες κιόλας μέρες το υπουργείο Υγείας και είχε συνάντηση με τον Βασίλη Κικίλια όσο και η ιδιαίτερη και αναλυτική αναφορά που έκανε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις.

Επιπλέον, η επιλογή του Βασίλη Κικίλια στη θέση του αρμόδιου υπουργού μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι ένας πολιτικός που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας τη δύσκολη αποστολή της «ανάνηψης» της Υγείας.

Ας δούμε, όμως, ποιες είναι οι προτεραιότητες της στρατηγικής για αναδιοργάνωση του ΕΣΥ και τα σημεία-σταθμοί που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας.

Η πρώτη φράση στην οποία εστίασε ο νέος υπουργός Υγείας όταν πέρασε την πόρτα της Αριστοτέλους ήταν «καλύτερη δημόσια υγεία για τον άνθρωπο».

Ας δούμε τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τους Ελληνες πολίτες με βάση τους νέους σχεδιασμούς.

■ Πρώτον, δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους. Οι πολίτες θα ενημερώνονται και θα παραπέμπονται σε κρατικές και ιδιωτικές δομές. «Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν» όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης.

Οπως μαθαίνουμε, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ.

■ Δεύτερον, πλήρης εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Εκτός από τα κέντρα διασκέδασης, με τον αντικαπνιστικό νόμο κόβεται το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους και σε ιδρύματα.

Η παράβαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους στις υπηρεσίες τους αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη τους.

■ Τρίτον, σταδιακός και συστηματικός περιορισμός για τις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αλλά και ελαχιστοποίηση της αναμονής για νοσηλεία στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η φροντίδα στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου και στο πλαίσιο αυτό ο σχεδιασμός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εξασφάλιση ραντεβού με τους ιατρούς εντός 24ώρου και τη διανομή φαρμάκων για τους βαρέως πάσχοντες στο σπίτι.

■ Τέταρτον, ηλεκτρονική διακυβέρνηση του συστήματος Υγείας, αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών της Υγείας από τους ασθενείς, μείωση του χρόνου που απαιτείται από τη συνταγογράφηση έως τη λήψη της θεραπείας και μείωση της ιδιωτικής δαπάνης σταδιακά.

Σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια έχει ζήσει από κοντά τον καρκίνο και ξέρει πόσο επώδυνη είναι αυτή η ασθένεια.

Η προσπάθεια αρχίζει πάντα από την πρόληψη, καθώς διεθνώς έχει αποδειχθεί ότι ένας στους τρεις κοινούς καρκίνους θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί με την πρόληψη.

Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι ο ελλιπής προσυμπτωματικός έλεγχος σχετίζεται με το περιορισμένο οικογενειακό εισόδημα και την ελλιπή ενημέρωση.

Το ζήτημα της φροντίδας των καρκινοπαθών βρίσκεται στους άμεσους στόχους της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανακούφισή τους, αλλά και στον περιορισμό της ταλαιπωρίας που τώρα υφίστανται.

Δύο είναι οι πρώτες κινήσεις σε αυτό το ζήτημα:

1 Το υπουργείο Υγείας μελετά τη δυνατότητα να αρχίσουν βάρδιες για ακτινοθεραπείες και τα απογεύματα -πιθανότατα έως τις 8 το βράδυ- για τη μείωση της διάρκειας αναμονής των καρκινοπαθών.

Οπως σημειώνουν σύλλογοι καρκινοπαθών, κάτι τέτοιο θα μειώσει την αναμονή για θεραπείες (ακτινοθεραπείες κ.λπ.), που τώρα φτάνει ακόμη και τους πέντε μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», στα νοσοκομεία που δεν υπάρχει προσωπικό για να καλύψει αυτές τις ανάγκες είναι δεδομένο ότι θα κατευθυνθεί ένα μέρος των προσλήψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που έχει ήδη εξαγγελθεί.

Ενα άλλο μέρος θα καλυφθεί από το προσωπικό που ενδεχομένως πλεονάζει και μπορεί να καταρτιστεί στη χρήση των μηχανημάτων που απαιτούνται για τις ακτινοθεραπείες.

2 Το τέλος στις ουρές της ντροπής των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση και σε κάθε περίπτωση δε μπορεί να γίνει σε μία μέρα.

Σταδιακά και συστηματικά, ο στόχος είναι να εφαρμοστεί η διανομή των φαρμάκων στα σπίτια των καρκινοπαθών. Σε δεύτερο επίπεδο υπάρχει η βούληση τα φάρμακα να δίνονται πλέον σε όλα τα φαρμακεία, ώστε να διευκολυνθούν οι ασθενείς.

Η στρατηγική για μικρότερο κόστος και αποσυμφόρηση των νοσοκομείων

1 Ανάδειξη της δημόσιας υγείας ως απόλυτης προτεραιότητας της εθνικής πολιτικής Υγείας.

2 Παροχή της κατάλληλης, ασφαλούς, υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

3 Διοικητική αναδιοργάνωση των νοσοκομείων και επανασχεδιασμός του τρόπου παροχής των υπηρεσιών Υγείας, με στόχο την ανάπτυξη συνεργιών, την εξοικονόμηση πόρων και την αποτελεσματική και ασφαλή φροντίδα σε όλους τους πολίτες.

4 Ανάπτυξη δομών μετανοσοκομειακής φροντίδας για την ενίσχυση της συνέχειας της φροντίδας και την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

5 Παροχή ολιστικής φροντίδας στα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας μέσω ενίσχυσης των παρεμβάσεων σε επίπεδο πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης.

6 Αξιολόγηση της τεχνολογίας Υγείας προκειμένου να παρέχουμε τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας έχει αναφερθεί στην ανάγκη εισαγωγής των δυνατοτήτων που μας δίνουν η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη για τη μεγιστοποίηση των διαθέσιμων πόρων.

Κικίλιας: Προχωράμε με βάση τις ανάγκες

«Ηρθε η ώρα να δομήσουμε επιτέλους ένα σύστημα Υγείας του οποίου η δυναμικότητα μετρείται σε παραγόμενες υπηρεσίες, σε ανάγκες που καλύπτονται, στον βαθμό διείσδυσης της νέας γνώσης και της τεχνολογίας και -πρωτίστως- στα επιτεύγματα της ελληνικής ιατρικής κοινότητας, στην οποία τρέφω θαυμασμό και απόλυτη εμπιστοσύνη» επισημαίνει ο κ. Κικίλιας.

Στήριξη με προσωπικό κυρίως στις απομακρυσμένες περιοχές

Μετά τις διαβουλεύσεις και τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρμόδιο υπουργό αποφασίστηκαν τα εξής:

1 Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προσλήψεων ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, οι οποίες σχετίζονται με τις προκηρύξεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, με πρώτη προτεραιότητα την άμεση πρόσληψη επιπλέον 2.000 νοσηλευτών.

2 Να αρχίσει άμεσα η νέα διαδικασία απόκτησης ειδικότητας μέσα στα νοσοκομεία για τους αποφοίτους των νοσηλευτικών σχολών, προκειμένου κάθε χρόνο περίπου 1.500 επιπλέον νοσηλευτές να είναι επίσης διαθέσιμοι στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Οπως διαφάνηκε από τις πρώτες κιόλας μέρες, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι αποφασισμένη να καλύπτει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα κάθε έλλειψη που «βγαίνει στο φως», ιδιαίτερα στις άγονες και απομακρυσμένες περιοχές.

Το παράδειγμα της Λήμνου, όπου το υπουργείο Υγείας από την πρώτη κιόλας εβδομάδα έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά ώστε να καλυφθεί το κενό της παθολόγου, επιβεβαίωσε ότι στόχος είναι να στηριχθούν τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα αστικά κέντρα θα παραμεληθούν, καθώς και σε αυτά το πρόβλημα είναι μεγάλο. Εκεί φαίνεται ότι θα κατευθυνθεί μεγάλο μέρος των νέων νοσηλευτών, όπως και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Υποχρεωτική δημοσιοποίηση και για το τελευταίο ευρώ

«Οι πολίτες πληρώνουν φόρους για να έχουν δωρεάν Υγεία, Παιδεία και Ασφάλεια» έλεγε πρόσφατα σε συνομιλητές του ο υπουργός Υγείας, ενώ ο υφυπουργός κ. Κοντοζαμάνης υπογράμμισε ότι «το υπουργείο, τα νοσοκομεία και όλοι οι φορείς του τομέα της Υγείας πρέπει να λογοδοτούν για λόγους διαφάνειας αλλά και γνώσης για το πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη».

Ενα από τα επόμενα σημαντικά βήματα του νέου οδικού χάρτη για την Υγεία είναι η υποχρεωτική δημοσιοποίηση των λειτουργικών και οικονομικών στοιχείων των φορέων, η οποία μάλιστα θα λαμβάνει χώρα σε τακτική βάση.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο μελετά την υιοθέτηση συστημάτων ενσωμάτωσης των ασθενών στη λήψη αποφάσεων.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι πολίτες καταρχάς θα έχουν στη διάθεσή τους όλα τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία και δείκτες ώστε να γνωρίζουν, να αξιολογούν και να επιλέγουν.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση και τη λειτουργία της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας των Υπηρεσιών Υγείας, μια Αρχή που θα αξιολογεί όλους τους φορείς της Υγείας, θα δημοσιεύει αποτελέσματα, θα ελέγχει κατά πόσο οι πάροχοι Υγείας εφαρμόζουν τα μέτρα για την επίτευξη των εθνικών στόχων ποιότητας και θα παρέχει κατευθύνσεις για τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας.

Επίσης, οι πολίτες θα αξιολογούν την ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας, κάτι που συμβαίνει σε κάθε ευρωπαϊκό κράτος.

«Εφόσον γνωρίζουμε τα προβλήματα που συναντά ο πολίτης στην επαφή του με το σύστημα και την αντίληψη που έχουν για την υγεία τους, καθώς και την ικανοποίηση και ανταπόκριση από το σύστημα Υγείας, θα είμαστε σε θέση να τα αντιμετωπίσουμε και να σχεδιάσουμε καλύτερες υπηρεσίες Υγείας» τόνισε πρόσφατα ο κ. Κοντοζαμάνης.

Με λίγα λόγια, κάθε ευρώ το οποίο δαπανά το σύστημα θα καταγράφεται.

{{-PCOUNT-}}56{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα