Κοινή ρότα κόντρα στα «νταηλίκια» του Ερντογάν

Μητσοτάκης και Αναστασιάδης μίλησαν (με νόημα) για «ευρωπαϊκή γραμμή απόκρουσης» προκλήσεωνΚοινό «ευρωπαϊκό» μήνυμα Ελλάδας και Κύπρου προς την Τουρκία να τερματίσει την προκλητική συμπεριφορά της στην ανατολική Μεσόγειο εξέπεμψαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο. 

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τέθηκαν «τρόποι οργανωμένης αντίδρασης» και κατέστη εκ νέου σαφές το αρραγές μέτωπο Αθήνας και Λευκωσίας απέναντι στην «κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων» της Κύπρου από την Τουρκία.

Αυτό που υπογραμμίστηκε και ξεχώρισε στις δηλώσεις των δύο ηγετών είναι η οριοθέτηση μιας «ευρωπαϊκής» γραμμής απόκρουσης της τουρκικής προκλητικότητας.

Αλλωστε η τελευταία απορρέει από το γεγονός ότι το καθεστώς της Αγκυρας εποφθαλμιά και διεκδικεί μερίδιο από τους ενεργειακούς πόρους της κυπριακής ΑΟΖ και το θέμα αυτό συζητήθηκε εκτενώς στη συνάντηση των δύο ηγετών.

Ο κ. Μητσοτάκης, εστιάζοντας στα αντανακλαστικά που θα πρέπει να επιδεικνύει η Ε.Ε., σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η τουρκική προκλητικότητα «αφορά την ίδια την Ε.Ε., καθώς το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους της, αλλά και την ίδια την ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. ως προς την ανάγκη να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου».

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «η Κύπρος θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη τη στήριξη της Ελλάδας έτσι ώστε η όποια κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα να λαμβάνει ανάλογες αντιδράσεις, πάντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Εν όψει της άτυπης συνάντησης Αναστασιάδη – Ακιντζί στις 9 Αυγούστου ο Κύπριος Πρόεδρος στέλνοντας μήνυμα προς τους Τουρκοκυπρίους σημείωσε ότι επιδιώκει λύση «χωρίς νικητές και ηττημένους» και εκφράζοντας την κοινή θέση Ελλάδας και Κύπρου τόνισε ότι «η επανέναρξη των συνομιλιών απαιτεί την ενεργό συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, όπως επίσης τους σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου».

Στην κατεύθυνση αυτή Αναστασιάδης και Μητσοτάκης συμφώνησαν ότι για να εκκινήσουν οι διαδικασίες του διαλόγου «η Τουρκία θα πρέπει να δείξει εμπράκτως δείγματα γραφής», ενώ επαναβεβαίωσαν την πάγια γραμμή ότι η επίλυση του Κυπριακού προϋποθέτει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και την ακύρωση του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης στο ίδιο πνεύμα και ερωτηθείς σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους αν σκοπεύει να επιδιώξει συνάντηση με τον Ερντογάν ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η επιδίωξή μου είναι να βρούμε τρόπους για μια γενναία επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτή όμως δεν γίνεται εν κενώ. Αυτές οι κινήσεις γίνονται σταδιακά, χρειάζεται χρόνος και οικοδόμηση εμπιστοσύνης».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα