Βλέπει Τραμπ στη Ν. Υόρκη ο Μητσοτάκης

Στα τέλη Σεπτεμβρίου το ραντεβού του με τον πλανητάρχη, ενώ νωρίτερα θα συναντήσει τη Μέρκελ στο ΒερολίνοΗ ώρα της διεθνούς διπλωματίας έφτασε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μετά τα εσωτερικά μέτωπα και τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στις 24 Σεπτεμβρίου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. 

Ο κ. Μητσοτάκης θα παραμείνει στη Νέα Υόρκη έως τις 27 Σεπτεμβρίου, οπότε θα έχει και το πρώτο τετ α τετ με τον Ντόναλντ Τραμπ (φωτό) στο περιθώριο των εργασιών και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη στα εθνικά λόγω των αυξανόμενων τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ.

Ο πρωθυπουργός στην αμερικανική μητρόπολη έχει προγραμματίσει σειρά επαφών και με άλλους ξένους ηγέτες, αλλά και με υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με δεδομένα το πολύ καλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τη συνεχή διεύρυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ.

Στην ατζέντα των επαφών με τους Αμερικανούς αναμένεται να βρεθούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και το ζήτημα της προσέλκυσης μεγάλων αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας, το οποίο ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει στην κορυφή των προτεραιοτήτων του.

Σύντομα επίσης -αν όχι το τριήμερο στο οποίο θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη- αναμένεται να γίνει και η επίσημη πρόσκληση προς τον Ελληνα πρωθυπουργού να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο.

Να σημειωθεί ότι πριν από το ταξίδι στις ΗΠΑ στην έδρα του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός θα έχει ακόμη μία υψηλού επιπέδου συνάντηση, καθώς πρόκειται να επισκεφθεί το Βερολίνο στις 29 Αυγούστου, ύστερα από πρόσκληση της Ανγκελα Μέρκελ.

Ακόμη ένα κρίσιμο τετ α τετ για την πορεία της οικονομίας, αφού ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει στην κυρία Μέρκελ το θέμα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως άλλωστε ο ίδιος έχει δεσμευτεί να πράξει προεκλογικά.

Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι ήδη άρχισε ο σχετικός διάλογος ανάμεσα στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες επί του θέματος, αφήνοντας αυτές οι πηγές να εννοηθεί ότι διαγράφονται βάσιμες ελπίδες για μια θετική εξέλιξη προσεχώς, που αν μη τι άλλο θα ελαφρύνει αισθητά τα βάρη των μνημονιακών εξαρτήσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα