Προκλήσεις ακόμη και με… drones!

Κάθε μέσο επιστρατεύει πια η Αγκυρα, που εξέδωσε και NAVTEX για άσκηση που θα διεξαχθεί ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο!Με πτήσεις επιτήρησης των πλωτών γεωτρύπανων «Φατίχ» και «Γιαβούζ» από μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) τύπου «Bayraktar», που ανήκει στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό, η Αγκυρα συνεχίζει να προκαλεί ασύστολα στην Κύπρο κάνοντας κυριολεκτικά ό,τι θέλει. 

Ταυτόχρονα, σε μια κίνηση που δείχνει ότι δεν σέβεται κανέναν κανόνα, επέλεξε να ανακοινώσει NAVTEX ανήμερα της Παναγίας για τη διεξαγωγή ναυτικών ασκήσεων στα κυπριακά ύδατα, τα οποία έχουν μετατρέψει σε… σουρωτήρι.

Μετά τον Ακάρ

Το τουρκικό UAV πέταξε εντός FIR Λευκωσίας μόλις λίγες ώρες μετά την αποχώρηση του Χουλουσί Ακάρ από τα Κατεχόμενα διατηρώντας ψηλά το θερμόμετρο στην περιοχή. Δεν είναι η πρώτη φορά που μη επανδρωμένο τουρκικό αεροσκάφος εμφανίζεται να πετά παρανόμως εντός του FIR Λευκωσίας, όπως δεν είναι και η πρώτη πρόκληση σε βάρος της Λευκωσίας σε θάλασσα και αέρα. 

Προσφάτως, όταν είχε φτάσει το γεωτρύπανο «Φατίχ» δυτικά της Πάφου, το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας σε μια επίδειξη δύναμης είχε δημοσιεύσει προκλητικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο στο οποίο απεικονίζονταν το πλωτό γεωτρύπανο και τα πολεμικά συνοδευτικά πλοία. 

Σε κάθε περίπτωση οι κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο δείχνουν ότι η Αγκυρα αγνοεί συστηματικά τις προειδοποιήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Για την ακρίβεια, οι Τούρκοι γράφουν κανονικά στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τόσο εμάς όσο και τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για τις παράνομες γεωτρήσεις που διεξάγουν στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου. 

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η τουρκική NAVTEX, που έρχεται μετά το νέο κρεσέντο απειλών του Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ενέταξε τις περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Η NAVTEX δεσμεύει μεγάλη περιοχή στην κυπριακή ΑΟΖ όπου βρίσκονται ήδη τα δύο πλωτά γεωτρύπανα επιχειρώντας τη δημιουργία τετελεσμένων. 

Υπενθυμίζεται ότι ο «Φατίχ» («Πορθητής») διενεργεί γεώτρηση στα ανοιχτά της Πάφου, ενώ το «Γιαβούζ» κατέβασε τρυπάνι ανοιχτά του κόλπου της Καρπασίας. Την ίδια ώρα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» διενεργεί νέες έρευνες νοτίως της Κύπρου, ενώ όλα τα τουρκικά σκάφη συνοδεύονται και από φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

—-

Μήνυμα Λευκωσίας για τις τουρκικά νταηλίκια

Ανεβάζει τους τόνους η Λευκωσία, με φόντο τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις. Ο Βίκτωρ Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη έκανε λόγο για «πειρατικές ενέργειες» και «τσαμπουκάδες» της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και την ανατολική Μεσόγειο.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι «με το πρόσχημα των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων θέλει να επιβάλει την Τουρκία ως συνέταιρο σε όλη την προσπάθεια για την αξιοποίηση ενεργειακών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο». Ο εκπρόσωπος του κ. Αναστασιάδη ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία ακολούθησε από την εποχή της Προεδρίας Κληρίδη ένα συνεπές πρόγραμμα για την αξιοποίηση των όποιων ενεργειακών πόρων στις κυπριακές θάλασσες, ενώ ειδικά επί κυβερνήσεως Αναστασιάδη -όπως είπε- έγινε προσπάθεια να θωρακιστεί το πλάνο αυτό με σειρά διπλωματικών ενεργειών.

Ο κ. Παπαδόπουλος έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία ότι «για να υπάρξει συνεργασία, θα πρέπει η Αγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να επιλύσει το Κυπριακό και να σταματήσει η ανωμαλία που υπάρχει στην Κύπρο».

Τα τελευταία έξι χρόνια, τόνισε, η Κύπρος έχει προσελκύσει στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ τεράστιες εταιρίες, όπως η EXXON MOBIL και η TOTAL. «Εάν η Τουρκία έχει στόχους στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, είναι λίγο δύσκολο αυτό με την παρουσία αυτών των εταιριών», ενώ για το χρονοδιάγραμμα για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων απάντησε ότι η έναρξή του «νομίζω ότι θα είναι λίγο περισσότερο από το 2020».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα