Υπογράφεται η εγκύκλιος Βρούτση για τις απολύσεις

Αναδρομική ισχύ (από τις 17 Μαΐου 2019) θα έχει η κατάργηση της αιτιολόγησης για την καταγγελία σύμβασης των εργαζομένωνΡεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Aπό σήμερα -και με αναδρομική ισχύ από τις 17 Μαΐου 2019- καταργείται η υποχρέωση των εργοδοτών να αιτιολογούν τις απολύσεις εργαζομένων. Η σχετική εγκύκλιος θα υπογραφεί μέσα στην ημέρα από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Ο κ. Βρούτσης έκανε γνωστό, χθες, στο πλαίσιο μιας ακόμη τηλεοπτικής συνέντευξης, ότι η ρύθμιση που νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν από τις εκλογές από σήμερα περνά στο «χρονοντούλαπο».

«Αύριο, με εγκύκλιο που υπογράφω, καταργείται και κατεβαίνει από το πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” το μεσαιωνικό πλαίσιο αναφοράς ηλεκτρονικής καταγραφής του φακέλου του εργαζομένου, με αναδρομική ισχύ. Πλέον, κανένας εργοδότης δεν θα γράφει γιατί απολύει τον εργαζόμενό του» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι «με βάση τον “βάσιμο λόγο” απόλυσης, που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ παραμονή των εκλογών, έφερε ταυτόχρονα το πρωτοφανές ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” καταχωρίζονταν οι λόγοι που ο εργοδότης θεωρούσε ότι ήταν εκείνοι που έπρεπε να απολυθεί ο εργαζόμενος»

. Ο κ. Βρούτσης υποστήριξε ότι οι «βάσιμοι λόγοι» που ήδη είχαν συμπεριληφθεί στην «Εργάνη», μεταξύ άλλων, απέδιδαν τις εξής αιτιολογίες: «“Πολύ αργός και οκνηρός”, “ανεπαρκής στη δουλειά του”, “πολλές αδικαιολόγητες απουσίες”, “χαμηλή παραγωγικότητα”, “σοβαροί ιατρικοί λόγοι” κ.λπ.».

«Φακέλωμα»

Επί της ουσίας, το γεγονός αυτό, κατά τον υπουργό, θα αποτελούσε ένα είδος «φακελώματος» για τους εργαζομένους που απολύονται.

«Μπορεί ο επόμενος εργοδότης να μην έχει τη δυνατότητα να δει απευθείας τον φάκελο του εργαζομένου, επειδή όμως ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να τον δει είναι αυτονόητο ότι ο επόμενος εργοδότης θα ζητήσει από τον εργαζόμενο να δει τους λόγους και τις αιτίες που τον απέλυσε ο προηγούμενος» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η κατάργηση του μέτρου για την αναφορά «βάσιμου λόγου» απόλυσης ενός εργαζομένου από τον εργοδότη του, με την υπογραφή της σχετικής εγκυκλίου από τον υπουργό Εργασίας, θα έχει αναδρομική ισχύ από τις 17 Μαΐου 2019.

Οπως προκύπτει από την ανάλυση του ειδικευμένου επί των εργασιακών θεμάτων νομικού Κωνσταντίνου Πηνιώτη, για την έγκυρη επιστημονική έκδοση του Δελτίου Εργατικής Νομοθεσίας, «το άρθρο 48 του νόμου 4611/19, βάσει του οποίου, αφενός η καταγγελία της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, πέραν των λοιπών νόμιμων προϋποθέσεων, θα έπρεπε να οφείλεται σε βάσιμο λόγο, αφετέρου, σε περίπτωση αμφισβήτησης, το βάρος επίκλησης και απόδειξης της συνδρομής των προϋποθέσεων έγκυρης καταγγελίας, που έφερε ο εργοδότης, καταργείται αναδρομικά από τις 17 Μαΐου 2019».

Αυτό σημαίνει ότι, για απολύσεις οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί από τα μέσα Μαΐου και μετά, ακυρώνεται η υποχρέωση των εργοδοτών για την τεκμηρίωση «βάσιμου λόγου» επί της διακοπής συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα