Πανηγύρια για το αυτονόητο

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαίρεται που οι Σκοπιανοί ομολογούν ότι ο Μ. Αλέξανδρος ήταν... τελικά Ελληνας!

Για τα αυτονόητα πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την τοποθέτηση επιγραφών με κείμενα υπέρ της ελληνικής προέλευσής τους στο άγαλμα προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου και σε άλλα αγάλματα της πόλης των Σκοπίων.

«Αυτή είναι η Συμφωνία των Πρεσπών: ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά, προς όφελος της προσέγγισης των δυο λαών, ενάντια στον εθνικισμό και την εργαλειοποίηση της ιστορίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου, επιχειρώντας να αναστρέψει το δυσμενές κλίμα όσον αφορά την επαίσχυντη συμφωνία. 

«Η έμπρακτη αναγνώριση των παγίων ελληνικών θέσεων διαψεύδει τους λαϊκιστές και καταστροφολόγους της Ν.Δ. που μικροπολιτικά επένδυσαν στο άρμα του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την επίσημη κυβερνητική θέση για τη σημαντική αυτή εξέλιξη και παραμένουμε περήφανοι που συμβάλαμε στην επίλυση ενός μείζονος εθνικού θέματος με άξονα το διεθνές δίκαιο, τη φιλία των λαών και τα συμφέροντα της χώρας μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαφορετική είναι η ερμηνεία που δίνει στο γεγονός η Ελληνική Λύση, αφήνοντας αιχμές κατά του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και κατά της Ν.Δ.

«Ο κ. Κοτζιάς θεωρεί πως η πινακίδα κάτω από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Σκόπια, πάνω στην οποία αναγράφεται ότι “ο Μέγας Αλέξανδρος είναι Ελληνας ήρωας που ανήκει στην ιστορία των Αρχαίων Ελλήνων” είναι πράξη φιλίας των λαών και χτυπήματος του αλυτρωτισμού. Μόνο που η πινακίδα που επικαλείται ο κ. Κοτζιάς ακόμα και στη ζουμαρισμένη λήψη ούτε ευδιάκριτη είναι ούτε ένδειξη φιλίας συνιστά! Μοιάζει περισσότερο με πράξη εμπαιγμού της χώρας μας, αφού τα Σκόπια ασκούν εξωτερική πολιτική με πινακίδες των 50 εκατοστών» αναφέρει το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου και συνεχίζει: «Μάλιστα την ίδια σοβαρότητα σε αυτό το κρίσιμο θέμα επιδεικνύουν και στη Ν.Δ., αφού προτίμησαν να παραβλέψουν τους τραγικούς χειρισμούς στο όνομα της ονομασίας με την αιτιολογία πως το κράτος έχει συνέχεια! Ενδεικτικό της στάσης τους και η άρνησή τους να υπογράψουν την πρόταση της Ελληνικής Λύσης για άσκηση ποινικής δίωξης στον κ. Κοτζιά».