Βρείτε τους φονιάδες του Κατσίφα

■ Αποκάλυψη από το newsbreak.gr για τη σκληρή αντίδραση του Ν. Δένδια
■ Αυστηρό μήνυμα του ΥΠΕΞ προς την Αλβανία να επιταχύνει τις διαδικασίες με το πόρισμα για τη δολοφονία του ήρωα

Η Θέση μας: Δικαιοσύνη για τον Κατσίφα

Να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η εισαγγελική έρευνα για τη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Κωνσταντίνος Κατσίφας ζητεί από την Αλβανία ο Νίκος Δένδιας. Οπως αποκαλύπτει το newsbreak.gr, με γραπτή απάντηση στη Βουλή σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε αυστηρό μήνυμα στη γείτονα απαιτώντας την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης της δολοφονίας του 35χρονου Βορειοηπειρώτη στο χωριό Βουλιαράτες. 

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Από πλευράς μας, έχουμε καταστήσει σαφές στην αλβανική πλευρά ότι οι σχετικές έρευνες πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα και να εκδοθεί το ταχύτερο δυνατό, χωρίς περαιτέρω χρονοτριβές, εμπεριστατωμένο πόρισμα, που να ρίχνει φως σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης και να οδηγεί στην απόδοση δικαιοσύνης για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφαλείας στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα (ΕΕΜ), για τις διμερείς σχέσεις και, εν τέλει, για την εικόνα της Αλβανίας ως προς την ευρωπαϊκή απαίτηση για κράτος δικαίου».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει ο κ. Δένδιας στην απάντησή του, «επέδειξε και συνεχίζει να επιδεικνύει σοβαρότητα και υπευθυνότητα στον χειρισμό της σημαντικής υπόθεσης Κ. Κατσίφα.

Ενημερώνει συστηματικά και ευαισθητοποιεί καταλλήλως διεθνείς εταίρους εν προκειμένω, όπως και για κάθε εξέλιξη, που επηρεάζει δυσμενώς τους ομογενείς μας στην Αλβανία».

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει τη μεγάλη καθυστέρηση στην εισαγγελική έρευνα από την αλβανική δικαιοσύνη, υπογραμμίζοντας ότι η ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση θανάτωσης του Κ. Κατσίφα έχει καθυστερήσει σημαντικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος εισαγγελέας που ανέλαβε την υπόθεση τον παρελθόντα Μάρτιο ζήτησε και έλαβε, κατά τον αλβανικό Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τρίμηνη παράταση για την ολοκλήρωση του πορίσματος.

Στην παρούσα φάση, όπως αποκαλύπτει ο κ. Δένδιας, «αναμένεται η δημοσιοποίηση της επίσημης έκθεσης της αλβανικής Γενικής Εισαγγελίας Σοβαρών Εγκλημάτων για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του το μέλος της ΕΕΜ και Ελληνας πολίτης».

Ο υπουργός Εξωτερικών, καταλήγοντας στη γραπτή του απάντηση προς τον Αντώνη Μυλωνάκη, υπενθυμίζει την πάγια ελληνική θέση ότι η «αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας άπτεται όχι μόνον των διμερών σχέσεων Ελλάδος – Αλβανίας αλλά και, κατεξοχήν, της ευρωπαϊκής προοπτικής των Τιράνων, καθώς μάλιστα το ζήτημα εμπίπτει στις πέντε κύριες προτεραιότητες, που η Αλβανία οφείλει να εκπληρώσει, προκειμένου να ανοίξουν οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση τον προσεχή Οκτώβριο».

Ηδη, πάντως, αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, η χώρα μας έχει διατυπώσει συγκεκριμένες επιφυλάξεις, μολονότι βέτο δεν αναμένεται να ασκήσει, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιδρούν για τους δικούς τους λόγους στην υποψηφιότητα της Αλβανίας.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα