Δισεπίλυτα προβλήματα στην Εκκλησία

Αναμένονται κόντρες για τη νέα σύνθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου – Το εκρηκτικό δίδυμο και οι γηραιοί μητροπολίτεςΡεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Οσο πλησιάζει η 1η Σεπτεμβρίου, που σηματοδοτεί για την Εκκλησία την αρχή της Ινδίκτου και την έναρξη του νέου εκκλησιαστικού έτους, το παρασκήνιο παίρνει φωτιά και τα τηλεφωνήματα γίνονται ζωηρά, καθώς όλοι συζητούν για τη νέα σύνθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), τα πρόσωπα, τις ισορροπίες σε αυτήν και τη δύσκολη ατζέντα της χρονιάς. 

Η φετινή σύνθεση της «μικρής» Συνόδου αποτελεί γρίφο για δυνατούς λύτες, καθώς τα πρόσωπα που τελικά θα πάρουν φέτος τις αποφάσεις ενδέχεται να αλλάξουν μέσα στη χρονιά, ενώ ένα δίδυμό της μπορεί να χαρακτηριστεί εκρηκτικό!

Βάσει του Καταστατικού Χάρτη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συγκροτείται από έξι μητροπολίτες της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδος και έξι μητροπολίτες από τις επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ελλάδα, τις αποκαλούμενες Νέες Χώρες.

Aπό την 1η Σεπτεμβρίου στη ΔΙΣ καλούνται, με βάση τα πρεσβεία, οι Θεσσαλονίκης Ανθιμος, Παραμυθίας Τίτος, Μηθύμνης Χρυσόστομος, Μυτιλήνης Ιάκωβος, Τριφυλίας Χρυσόστομος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Λευκάδος Θεόφιλος, Θηβών Γεώργιος, Παροναξίας Καλλίνικος, Φωκίδος Θεόκτιστος, Νέας Κρήνης Ιουστίνος και Φιλίππων Στέφανος.

Τα ονόματα των μητροπολιτών Θεσσαλονίκης Ανθίμου, Παραμυθίας Τίτου και του Μεσσηνίας Χρυσόστομου μονοπωλούν τις συζητήσεις. Το δίπολο του κ. Ιερωνύμου με τον μητροπολίτη Μεσσηνίας θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο κ. Χρυσόστομος είχε σταθεί απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο, ασκώντας οξύτατη κριτική για τις παρασκηνιακές επαφές του κ. Ιερωνύμου με τον Αλέξη

Τσίπρα και την προηγούμενη κυβέρνηση για την εκκλησιαστική περιουσία και τη μισθοδοσία του κλήρου, κάτι που δημιούργησε σοβαρότατη ψύχρανση στις σχέσεις των δύο εκκλησιαστικών ανδρών, και γι’ αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον πώς θα λειτουργήσουν ο Αρχιεπίσκοπος και ο μητροπολίτης Μεσσηνίας στη φετινή ΔΙΣ, εν όψει των κρίσιμων θεμάτων που ενδεχομένως θα τεθούν επί τάπητος μετά την αλλαγή κυβέρνησης, που σηματοδοτεί την εκκίνηση από νέα βάση των επαφών Πολιτείας και Εκκλησίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα