Κοκτέιλ κατά του καρκίνου στον μυελό των οστών

Συνδυασμός δύο ουσιών μειώνει αισθητά την ανάπτυξη της νεοπλασίας σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες αγωγέςΕρευνητές του Mount Sinai School of Medicine της Νέας Υόρκης ανακάλυψαν ένα νέο είδος θεραπείας για ασθενείς με ειδικό τύπο καρκίνου στον μυελό των οστών, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες.

Πρόκειται για συνδυασμό δύο ουσιών που έχουν ήδη λάβει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων καθεμία ξεχωριστά, στο πλαίσιο θεραπειών άλλων ασθενειών.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν κλινικές μελέτες σε 122 ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, στους οποίους δεν ήταν αποτελεσματικές οι υπάρχουσες θεραπείες, συνεπώς οι γιατροί δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε άλλο για να σώσουν τη ζωή τους.

Διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή λήψη ενός δισκίου δεξαμεθαζόνης και ενός δισκίου της νέας φαρμακευτικής ουσίας selinexor είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει ο καρκίνος στο ένα τέταρτο των ασθενών. Μάλιστα δύο εθελοντές γιατρεύτηκαν πλήρως από το πολλαπλό μυέλωμα.

Οι ασθενείς γενικά παρουσίαζαν βελτίωση εντός του πρώτου ή του δεύτερου μήνα. Αν και τα φάρμακα δεν εμφάνιζαν τοξικότητα, ωστόσο καταγράφηκαν παρενέργειες, μεταξύ των οποίων ναυτία, εμετός, έλλειψη όρεξης ή κόπωση.

Ερευνα

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The New England Journal of Medicine», ο συνδυασμός των δύο φαρμάκων λειτουργεί μπλοκάροντας έναν μηχανισμό του καρκινικού κυττάρου που είναι κομβικός για την επιβίωσή του.

Οπως εξηγούν οι ερευνητές, για να αναπτυχθεί το καρκινικό κύτταρο συνεχίζοντας τη λειτουργία του είναι απαραίτητες μια σειρά από πρωτεΐνες και το αγγελιαφόρο RNA, που μεταφέρουν πληροφορίες από τον πυρήνα στα διάφορα όργανα στο κυτταρόπλασμα.

Ο συνδυασμός των δύο φαρμάκων δεν επιτρέπει σε αυτές τις ουσίες να βγουν από τον πυρήνα, με αποτέλεσμα να προκαλείται ο θάνατος του καρκινικού κυττάρου.

«Αυτή η έρευνα απέδειξε ότι ένα νέο φάρμακο με νέο μηχανισμό δράσης μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα του ασθενούς» επεσήμανε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Sundar Jagannath, καθηγητής Αιματολογίας και Ογκολογίας στο The Tisch Cancer Institute του Mount Sinai School of Medicine.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα