Θα τολμήσει να θίξει τις αποζημιώσεις;

Ο Κυριάκος έχει σήμερα την ευκαιρία να θυμίσει στη Μέρκελ τις υποχρεώσεις της και να θέσει το θέμα σε σωστή βάσηΘα τολμήσει ο Ελληνας πρωθυπουργός ενώπιον της Ανγκελα Μέρκελ να θέσει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων – επανορθώσεων;

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σήμερα στο Βερολίνο να υπενθυμίσει στη Γερμανίδα καγκελάριο την υποχρέωση της Γερμανίας στην Ελλάδα, που αποτιμάται πάνω από 300 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το πόρισμα της Βουλής, το οποίο είχε διακομματική συναίνεση.

Πληροφορίες, πάντως, για την ατζέντα των συνομιλιών Μητσοτάκη – Μέρκελ δείχνουν ότι το θέμα των γερμανικών οφειλών στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, καθώς το τετ α τετ των δύο ηγετών αναμένεται να επικεντρωθεί στην κατάσταση της νοτιοανατολικής Μεσογείου, στις ενεργειακές επενδύσεις -οι Γερμανοί ενδιαφέρονται ειδικά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες- και στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό.

Σε αυτό το πνεύμα, ο εκπρόσωπος της κυρίας Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος προσβλέπει σε μια «ευρεία ανταλλαγή απόψεων για θέματα τα οποία συνδέουν τη Γερμανία και την Ελλάδα διμερώς, αλλά βεβαίως πρωτίστως και ως Ευρωπαίους εταίρους».

Την ίδια ώρα η Πολωνία -τι κι αν έχουν περάσει 80 χρόνια μετά τις εκρήξεις των πρώτων βομβών των ναζί στο έδαφός της;- επιμένει να διεκδικεί και να απαιτεί το αυτονόητο από το Βερολίνο, που δεν είναι άλλο από την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων, ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, στον πολωνικό λαό που υπέφερε τα πάνδεινα στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. «Η Πολωνία δεν έχει λάβει ακόμη την πρέπουσα αποζημίωση.

Χάσαμε 6.000.000 ανθρώπους στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – πολύ περισσότερους από άλλα κράτη που έλαβαν σημαντικές αποζημιώσεις. Αυτό δεν είναι σωστό. Δεν μπορεί να μείνει έτσι» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Το θέμα τέθηκε εκ νέου το 2017 από τον επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

Ως εκ τούτου, η Βαρσοβία ετοιμάζει νέα έκθεση, ευρύτερη αυτής που συνέταξε το 1947, στην οποία αναφέρεται το ισόποσο των 850 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, σύμφωνα με τον βουλευτή του PiS Αρκάντιους Μολάρτσικ, ο οποίος πολύ σωστά τόνιζε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «τόσα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου η Γερμανία δεν έχει στοχαστεί πάνω στο παρελθόν της, έχοντας περισσότερο στον νου να προστατεύσει τη σταθερότητα του προϋπολογισμού της απ’ ό,τι να τηρήσει τους δημοκρατικούς κανόνες του κράτους δικαίου και να σεβαστεί τα δικαιώματα του ανθρώπου».

«Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει η ίδια, το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων έχει κλείσει νομικά και πολιτικά» δήλωνε χαρακτηριστικά για το ζήτημα η εκπρόσωπος του Βερολίνου Ουλρίκε Ντέμερ, προσπαθώντας κι αυτή με τον πλέον κυνικό τρόπο να κόψει τον… βήχα ανάλογων αιτημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν είχαν αναζητηθεί μεταξύ Αθήνας και Βαρσοβίας τρόποι ώστε να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες Ελλάδας και Πολωνίας, που να υπενθυμίζουν τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις της Γερμανίας…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα