Επιτέλους τέλος στο σίριαλ για την ηγεσία του Αρείου Πάγου

Ελπίδα νηνεμίας στη Θέμιδα μετά την ομόφωνη επιλογή Τσαλαγανίδη (στην Προεδρία) και Πλιώτα (στην Εισαγγελία)Με την προσδοκία για νηνεμία στα ταραγμένα νερά της Δικαιοσύνης και την ομόφωνη επιλογή του μέχρι πρότινος αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδη και του αντιεισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου Βασίλη Πλιώτα για τους κρίσιμους θώκους του προέδρου και του εισαγγελέα στο μέλαθρον της Θέμιδος έπεσε χθες η αυλαία στη διαδικασία επιλογής της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου. 

Το υπουργικό συμβούλιο έκανε ομόφωνα δεκτή την πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα για τα δύο πρόσωπα που θα βρεθούν στις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης, τα οποία εκτιμάται πως θα χειριστούν με ψυχραιμία και νηφαλιότητα τις σοβαρές υποθέσεις, τα ανοιχτά μέτωπα και τα προβλήματα που μαστίζουν τον χώρο των δικαστηρίων.

Άλλωστε, η επιλογή Τσαλαγανίδη για την Προεδρία του Αρείου Πάγου εντάσσεται στα κριτήρια που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για αξιοκρατικές επιλογές και τήρηση της επετηρίδας του δικαστικού σώματος, ενώ το όνομα του Βασίλη Πλιώτα ικανοποιεί το πάγιο αίτημα των εισαγγελέων για την επιλογή προσώπου από τον εισαγγελικό κλάδο ως επικεφαλής της Εισαγγελίας του Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Ικανότατος»

Εξάλλου, ο κ. Πλιώτας χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τους συναδέλφους του, οι οποίοι μιλούν με εξαιρετικά λόγια γι’ αυτόν, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για έναν ικανότατο λειτουργό. Και οι δύο είχαν έρθει πρώτοι σε ψήφους κατά τη διαδικασία προεπιλογής της Βουλής, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, ενώ αμέσως μετά την επιλογή τους τόνισαν πως θα προσπαθήσουν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους με γνώμονα και επίκεντρο τους πολίτες.

«Ευχαριστώ την κυβέρνηση για την τιμή που έδειξε στο πρόσωπό μου και στο πλαίσιο των συνταγματικών αρμοδιοτήτων της με επέλεξε για το αξίωμα του προέδρου του Αρείου Πάγου. Στο σύντομο διάστημα της θητείας μου, θα προσπαθήσω με τη βοήθεια του Θεού, με φρόνηση και συναίνεση να αυξηθεί ο βαθμός της εμπιστοσύνης των πολιτών στην απονομή της δικαιοσύνης. Θα είμαι ευχαριστημένος εάν στο τέλος Ιουνίου του 2020 οι πολίτες αισθάνονται τη Δικαιοσύνη πιο κοντά τους» δήλωσε ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου, που θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, λόγω συνταξιοδότησης, τον ερχόμενο Ιούνιο.

• Ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης γεννήθηκε το 1953, μπήκε στο δικαστικό σώμα τον Αύγουστο του 1979 και είχε προαχθεί στον βαθμό του αντιπροέδρου τον Οκτώβριο του 2018 (είχε παραλειφθεί αρχικά από τις προαγωγές επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.), ενώ κατέχει την 4η θέση στην επετηρίδα. Εγγαμος και πατέρας τεσσάρων παιδιών, χαίρει επίσης μεγάλης εκτίμησης για τη νομική κατάρτισή του. Εχει χειριστεί σημαντικές υποθέσεις, ενώ τον Απρίλιο του 2013 είχε οριστεί ειδικός ανακριτής, προκειμένου να διενεργήσει την έρευνα για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τα μη πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της περιβόητης «λίστας Λαγκάρντ».

• Ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας γεννήθηκε το 1955 στο Σταυροδρόμι Γορτυνίας και κατάγεται από πολύτεκνη αγροτική οικογένεια. Τελείωσε το Λύκειο Τροπαίων το 1973 και εισήχθη στη Νομική Σχολή, από την οποία αποφοίτησε το 1977, ενώ τρία χρόνια αργότερα ήταν μεταξύ των πρώτων στον διαγωνισμό για τους εισαγγελικούς λειτουργούς και διορίστηκε εισαγγελικός πάρεδρος Κέρκυρας. Προήχθη σε αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου το 2012. Εχει χειριστεί σωρεία σημαντικών υποθέσεων, μεταξύ των οποίων η διερεύνηση των συνθηκών εισόδου στη χώρα του ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν, το ναυάγιο του «Δύστος», ενώ ήταν ο εισαγγελέας-εισηγητής στην υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, προτείνοντας να παραπεμφθεί σε δίκη για δύο κακουργήματα για τους χειρισμούς του στη «λίστα Λαγκάρντ».

«Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθώ πλήρως στα καθήκοντα και στις υποχρεώσεις μου για το καλό και το κύρος της Δικαιοσύνης, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας και των πολιτών» είπε ο κ. Πλιώτας μετά την επιλογή του.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα