120 δόσεις: Οι αλλαγές στην πλατφόρμα

Πέρασαν στο σύστημα όλες οι βελτιώσεις στη ρύθμιση εξόφλησης οφειλών. Προεξοφλεί το ενδεχόμενο παράτασης η αγοράΑνοίγει εντός της εβδομάδας η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ένταξη 4.000.000 οφειλετών της Εφορίας, φυσικά και νομικά πρόσωπα, στη νέα, βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση εκπνέει κανονικά στις 30 Σεπτεμβρίου, ωστόσο φορείς της αγοράς έχουν προεξοφλήσει το ενδεχόμενο της παράτασης.

Ως τώρα έχει ενταχθεί μόλις το 5,5% των οφειλετών, δηλαδή μόλις 1 στους 20 οφειλέτες. Από την 1η Σεπτεμβρίου τέθηκαν σε ισχύ όλες οι αλλαγές στη ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών σε έως 120 δόσεις, με βάση την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή.

Στην απόφαση διευκρινίζονται τα εξής:

• Οφειλές που ρυθμίζονται: Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οφειλές ληξιπρόθεσμες και μη που βεβαιώνονται μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής σε ρύθμιση και αφορούν υποχρεώσεις ετών, υποθέσεων και περιόδων μέχρι και 31/12/2018, εξαιρουμένων των οφειλών για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δήλωσης λήγει μετά τις 31/12/2018.

• Προκαταβολή: Η αίτηση-δήλωση για προκαταβολή ποσού με χορήγηση ισόποσης απαλλαγής προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής εφαρμογής για όλες τις περιπτώσεις που αυτό υποστηρίζεται τεχνικά.

Η προκαταβολή είναι καταβλητέα άπαξ, μέσα σε τρεις εργάσιμες μέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Η ρύθμιση καθίσταται ενεργή με την προκαταβολή του ποσού που επιλέγει ο οφειλέτης.

Το ποσό των δόσεων της ρύθμισης αναπροσαρμόζεται μετά την προκαταβολή σύμφωνα με το πλήθος των δόσεων, όπως αυτό έχει οριστεί προκειμένου να υπολογιστεί το ελάχιστο ποσό προκαταβολής, και υπό τον περιορισμό του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης των 20 ευρώ. Οι δόσεις της ρύθμισης είναι καταβλητέες έως την τελευταία εργάσιμη μέρα των μηνών που έπονται του μήνα της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

• Τόκος: Η αλλαγή του τόκου σε 3% από 5% γίνεται αυτοματοποιημένα μετά την παρέλευση διμήνου από τη δημοσίευση του ως άνω νόμου.

Στη βασική οφειλή έως 1.000.000 ευρώ περιλαμβάνεται το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών στις ΔΟΥ – Ελεγκτικά Κέντρα ή Τελωνεία χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ποσό της τυχόν προκαταβολής που επιλέγει ο φορολογούμενος.

Οφειλέτες που έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους σε παλιότερες ρυθμίσεις μπορούν να ζητήσουν την εκ νέου ρύθμιση των οφειλών.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα