Γιατί νιώθουν αδύναμοι οι 50άρηδες

Με το πέρασμα των χρόνων μειώνεται η μυϊκή μάζα. «Αντίδοτο» αποτελούν η γυμναστική και η ισορροπημένη διατροφήΔεν είναι λίγοι εκείνοι που μετά τις διακοπές επιχειρούν να μπουν στη διαδικασία της άσκησης προκειμένου, εκτός των άλλων, να χάσουν κάποια περιττά κιλά του καλοκαιριού, αλλά και να υιοθετήσουν εν όψει της νέας σεζόν έναν καλύτερο τρόπο ζωής.

Ωστόσο, όσοι έχουν περάσει τα 50 τους χρόνια είναι πιθανό να διαπιστώσουν πως δεν νιώθουν πλέον τόσο δυνατοί ή πως οι αντοχές τους είναι μειωμένες σε σχέση με παλαιότερα. 

«Αυτό είναι απολύτως αναμενόμενο» όμως, σημειώνουν οι επιστήμονες, προσθέτοντας ότι όπως ακριβώς μειώνεται η οστική πυκνότητα καθώς μεγαλώνουμε έτσι μειώνεται και η μυϊκή μάζα.

Και το επακόλουθο είναι η αδυναμία. Οπως εξηγεί ο φυσικοθεραπευτής Gary Calabrese, ειδικός στην Αθλητική Υγεία και την Ορθοπεδική Αποκατάσταση από την Cleveland Clinic, στο Οχάιο, η απώλεια της μυϊκής μάζας και της δύναμης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διαδικασία της γήρανσης.

«Η μυϊκή μάζα όλων των ανθρώπων μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Αν, όμως, η μείωση αυτή δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες» λέει. «Αν αφεθεί να εξελιχθεί ανενόχλητη, καταλήγει στη σαρκοπενία, η οποία επηρεάζει την ισορροπία, τη βάδιση και την ικανότητα διεκπεραιώσεως των καθημερινών δραστηριοτήτων».

Υπάρχουν όμως τρόποι για να βάλει φρένο κάποιος στην απώλεια της μυϊκής μάζας και να προστατευθεί τελικά από τους κινδύνους αυτούς.

«Για υγιή μυϊκή μάζα πρέπει να προσέχετε τη διατροφή σας και να γυμνάζεστε» τονίζει ο κ. Calabrese, προσθέτοντας πως «δεν μπορείτε να κάνετε μόνο το ένα ή το άλλο. Σε επίπεδο διατροφής το πρώτο που χρειάζεστε είναι να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, αλλά και υγιεινούς υδατάνθρακες», πάντα όμως στις σωστές ποσότητες τις οποίες μπορεί να υποδείξει ένας διατροφολόγος.

«Κλειδί» βέβαια αποτελεί και η σωματική δραστηριότητα, οπότε «φροντίστε να κάνετε συνδυασμό αεροβικής άσκησης με προπόνηση για αύξηση της δύναμης. Μια καλή επιλογή είναι το περπάτημα και ασκήσεις με βάρη. Αν, όμως, είστε αγύμναστοι, πρέπει να αρχίσετε με πολύ αργό ρυθμό. Και να μη βιάζεστε.

Προτού αρχίσετε οποιαδήποτε άσκηση, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας» τονίζει ο Αμερικανός ειδικός.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα