«Ζήτημα ζωής ο εμβολιασμός»

Στόχος του υπ. Υγείας, η επέκταση της κάλυψης του πληθυσμού. Ανησυχία για την έξαρση της ιλαράςΑπό τη
Ρίτα Μελά

Ο εμβολιασμός είναι ζήτημα ζωής και μας αφορά όλους. Σημαίνει προφύλαξη του ατόμου και ταυτόχρονα προστασία του κοινωνικού συνόλου. Αφορά όμως ιδιαίτερα εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού: παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με χρόνιες παθήσεις, εγκυμονούσες, επαγγελματίες υγείας».

Την παραπάνω δήλωση έκανε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή τη νέα εμβολιαστική περίοδο.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε επίσης: «Ως υπουργός Υγείας θα συνεργαστώ μεθοδικά και στοχευμένα με φορείς της επιστημονικής κοινότητας για την επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και κυρίως για την εμπέδωση της εμβολιαστικής συνείδησης. Θωρακίζουμε την υγεία μας, θωρακίζουμε τη ζωή μας» είπε.

Η δήλωση Κικίλια έρχεται λίγες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με τις οποίες η Ευρώπη βιώνει σοβαρή έξαρση των κρουσμάτων ιλαράς, με την ασθένεια να επανεμφανίζεται σε τέσσερις χώρες της, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Μάλιστα, η έκθεση του ΠΟΥ για το 2018 παύει να θεωρεί την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τσεχία και την Αλβανία χώρες όπου η ασθένεια έχει εξαλειφθεί.

28 κρούσματα

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα από την αρχή του 2019 καταγράφηκαν 28 κρούσματα ιλαράς, χωρίς ευτυχώς κανέναν θάνατο. Δεν συνέβη το ίδιο όμως και με τη γρίπη. Τον χειμώνα 2018-2019 απεβίωσαν 152 άνθρωποι από αυτήν, ενώ νοσηλεύτηκαν 388 ασθενείς, εκ των οποίων οι 374 σε Εντατική, στην συντριπτική πλειονότητά τους ανεμβολίαστοι.

Αν στα παραπάνω προστεθεί η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του προσωπικού στα νοσοκομεία (κάτω του 30%), καθώς και η ζημιά από την παραπληροφόρηση του αντιεμβολιαστικού κινήματος στην Ευρώπη, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς την άμεση ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τα εμβόλια που πρέπει να κάνουν τα παιδιά αλλά και οι ενήλικοι, όπως ορίζει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Από την πλευρά του, και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει σχεδιάσει και θα υλοποιήσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τις ευεργετικές επιπτώσεις του εμβολιασμού, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου Απόστολος Βαλτάς: «Οι Ελληνες φαρμακοποιοί πραγματοποιούν πάνω από 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς κάθε χρόνο».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα