Φόρος τιμής στους … ρεμπέτες του ντουνιά

Δύο αφιερώματα στους Τσιτσάνη και Βαμβακάρη στο Θέατρο Πέτρας και το Δημοτικό Θέατρο ΠειραιάΜε δύο αφιερώματα -μία συναυλία και μία θεατρική παράσταση- στους μεγάλους λαϊκούς συνθέτες Βασίλη Τσιτσάνη και Μάρκο Βαμβακάρη αρχίζει η νέα καλλιτεχνική σεζόν.

Συγκεκριμένα, η Ορχήστρα «Βασίλης Τσιτσάνης», η οποία ιδρύθηκε πρόσφατα κατόπιν πρωτοβουλίας της οικογένειάς του και της Seed Point, μουσικού εκδότη του συνθέτη, θα δώσει συναυλία στις 18 Σεπτεμβρίου (9 μ.μ.) στο Θέατρο Πέτρας (2105012402), στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας που διοργανώνει ο Δήμος Πετρούπολης, ενώ ο καταξιωμένος σκηνοθέτης και ηθοποιός Θανάσης Παπαγεωργίου θα παρουσιάσει από τις 24 έως τις 29 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (2104143310) τον μονόλογο «Εγώ ο Μάρκος Βαμβακάρης» της Νάνσης Τουμπακάρη.

Τα τραγούδια του μεγάλου δημιουργού της ελληνικής λαϊκής μουσικής, τα οποία διατηρούν αμείωτη τη δύναμη και την απήχησή τους και εξακολουθούν να συναρπάζουν, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά από δύο ξεχωριστές ερμηνεύτριες, τη Δήμητρα Γαλάνη και τη Νατάσσα Μποφίλιου, και από μια ορχήστρα εξαίρετων μουσικών που ασχολούνται πολλά χρόνια με το έργο του Τσιτσάνη.

Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Αγγ. Τριανταφύλλου, η σκηνογραφία του Νότη Χριστοδούλου, τους φωτισμούς επιμελήθηκε η Μαρία Αθανασοπούλου. Έπίσης, το εικαστικό περιβάλλον εμπλουτίζεται από ζωγραφιές της Ζωής Τσιτσάνη, συζύγου του συνθέτη, οι οποίες παρουσιάζονται για πρώτη φορά μεταφέροντας επί σκηνής το κλίμα μιας ολόκληρης εποχής μέσα από το βλέμμα και τη φαντασία ενός εκ των πιο οικείων προσώπων του δημιουργού.

Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται μια ορχήστρα προσανατολισμένη στο έργο του μεγαλοφυούς και καινοτόμου συνθέτη, στιχουργού και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού.

Βασικός σκοπός της, η προβολή του έργου του μέσα από ζωντανές εμφανίσεις εντός και εκτός Ελλάδος υπό την καθοδήγηση του Μανώλη Πάππου, δεξιοτέχνη του μπουζουκιού και ουσιαστικού γνώστη του έργου του μεγάλου δημιουργού.

Ο Μάρκος

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου παρουσιάζει την επιτυχημένη παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς ως φόρο τιμής στην πόλη που λάτρεψε ο Βαμβακάρης και τον λάτρεψε, τον Πειραιά.

Ήταν μια υπόσχεση που είχε δώσει από την αρχή στα παιδιά του Μάρκου, να παρουσιάσει την παράστασή του οπωσδήποτε στη Σύρο, στον τόπο που τον γέννησε, αλλά και στον Πειραιά, εκεί όπου ουσιαστικά μεγάλωσε, εργάστηκε, έζησε τα περισσότερα και πιο δύσκολα χρόνια της ζωής του και κυρίως δημιούργησε αυτό το τεράστιο καλλιτεχνικό μέγεθος που ονομάστηκε «πατριάρχης του ρεμπέτικου».

Tο έργο της Νάνσης Τουμπακάρη, βασισμένο στην αυτοβιογραφία του Μάρκου έτσι όπως την κατέγραψε η Αγγελική Βέλλου – Κάιλ, είναι η φωτογράφιση μιας από τις σκληρότερες περιόδους της Ελλάδας, με τρεις δικτατορίες, δύο Παγκόσμιους Πολέμους, τους Βαλκανικούς, τη Μικρασιατική Καταστροφή, την Κατοχή, την Απελευθέρωση, τα Δεκεμβριανά, τον Εμφύλιο…

Μέσα σ’ αυτό το άστατο πολιτικό σκηνικό ο Μάρκος γράφει στίχους και μουσικές και χωρίς να το ξέρει γίνεται αυτός που θα σφραγίσει από τότε και για πάντα το ελληνικό λαϊκό τραγούδι.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα