Ντροπή! Σιωπούν για το Δίστομο

Πολλές εξελίξεις και αντιδράσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν αναμενόμενες για το θέμα του Διστόμου, αλλά όχι η σιωπή των πολιτικών δυνάμεων - και, μάλιστα, έπειτα από μια εξαιρετικά σημαντική δικαστική απόφαση που δικαιώνει την ελληνική πλευρά. Οπως έγραψε χθες η «δημοκρατία», το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας «με την υπ' αριθμόν 21995/2019 απόφασή του ουσιαστικά δικαίωσε τους κατοίκους του Διστόμου, που ζητούν τις δέουσες επανορθώσεις από τη Γερμανία για τη σφαγή η οποία έγινε στο χωριό τους στις 10 Ιουνίου 1944».

Αντί ο πολιτικός κόσμος να τοποθετηθεί για το ζήτημα, να ενημερώσει το κοινό για τη στάση του αναφορικά με τις διεκδικήσεις των πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού δανείου, και να προτείνει τρόπους επίλυσης της εκκρεμότητας με τη Γερμανία, επικράτησε σιωπή! 

Και η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν φάνηκε να «συγκινούνται» από τη δικαστική εξέλιξη. Μόνο το κόμμα Ελληνική Λύση εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επεσήμαινε ότι «αυτό που όλες οι κυβερνήσεις Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησαν μέχρι σήμερα το κατάφερε η ιταλική Δικαιοσύνη».

Η «δημοκρατία», από το πρώτο της φύλλο μέχρι σήμερα, δεν έχει σταματήσει ούτε ημέρα να ασχολείται με αυτό το μείζον εθνικό, ηθικό, κοινωνικό, πολιτικό, αλλά και οικονομικό ζήτημα.

Θεωρούμε ότι η ανάταξη των βλαβών που έχουμε υποστεί τα τελευταία χρόνια δεν είναι εφικτή, αν δεν προηγηθεί ένα δίκαιο ξεκαθάρισμα των ανεξόφλητων λογαριασμών που έχουμε και στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό. 

Υπό αυτή την έννοια, οι πολεμικές επανορθώσεις και το αναγκαστικό δάνειο που πήρε η Γερμανία από εμάς την περίοδο της Κατοχής δεν μπορούν να αφεθούν στη λήθη.

Η εφημερίδα μας είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει να ερευνά και να προωθεί, με την αρθρογραφία και το ρεπορτάζ, αυτή την ιερή ελληνική προσπάθεια. Γι' αυτό καταγράφουμε με ενδιαφέρον τις δηλώσεις και τις... σιωπές των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας. 

Σε τούτα τα θέματα δεν χωρούν αδράνεια και αδιαφορία.