Πρώτο κουδούνι για 1.500.000 μαθητές

Αρχίζει αύριο η σχολική χρονιά με υποχρεωτική την προσχολική αγωγή και αλλαγές στο λύκειο

Από τον
Αντώνη Τριανταφύλλου

Aύριο θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για τη φετινή σχολική χρονιά. Περίπου 1.500.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες.

Η φετινή σχολική χρονιά έχει αρκετές ιδιαιτερότητες, καθώς ο μαθητικός πληθυσμός είναι μεγαλύτερος όχι γιατί αντιμετωπίστηκε το κρίσιμο εθνικό ζήτημα της υπογεννητικότητας, αλλά διότι έγινε υποχρεωτική η προσχολική αγωγή. 

Στο λύκειο φέτος θα κάνει πρεμιέρα το νέο εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

Από φέτος υποχρεωτική είναι η δίχρονη προσχολική αγωγή (προνήπιο και νηπιαγωγείο) και αυξάνει τα έτη φοίτησης στο σχολείο στα 14 (δύο νηπιαγωγείο + έξι δημοτικό + τρία γυμνάσιο + τρία λύκειο).

Ακόμη μία χρονιά οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό θα καλυφθούν με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, μια και οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν είναι ικανές να υποστηρίξουν ένα γενναίο πρόγραμμα προσλήψεων μόνιμων δασκάλων και καθηγητών.

Φέτος -πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια της κρίσης- έγινε δυνατή η πρόσληψη ενός μεγάλου κύματος αναπληρωτών εκπαιδευτικών πριν από τον αγιασμό. Ειδικότερα, το υπουργείο ανακοίνωσε από τις 5 Σεπτεμβρίου την πρόσληψη συνολικά 16.191 δασκάλων δημοτικού και παιδαγωγών ειδικής αγωγής.

Επίσης, προσλήφθηκαν σε πρώτη φάση για τις ανάγκες σε γυμνάσια και λύκεια 4.367 καθηγητές Γενικής και Ειδικής Αγωγής.

Τα βιβλία είναι ήδη στα σχολεία από τον περασμένο Ιούνιο, καθώς ο προγραμματισμός για την εκτύπωση των εγχειριδίων από το Ινστιτούτο Διόφαντος γίνεται στα μισά της προηγούμενης χρονιάς.

Στο δημοτικό

Η δομή και τα προγράμματα σπουδών στο δημοτικό δεν αλλάζουν. Ωστόσο την προηγούμενη εβδομάδα η Νίκη Κεραμέως, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ανακοίνωσε την επαναφορά του ορισμού του σημαιοφόρου στο δημοτικό με βάση τις υψηλότερες βαθμολογικές επιδόσεις, καταργώντας το μέτρο της κλήρωσης που είχε επιβάλει επί υπουργίας Γαβρόγλου ο ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια, η κυβέρνηση θα διατηρήσει το άλλο μέτρο που καθιερώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, την περιβόητη «τσάντα στο σχολείο», και μάλιστα με τα ίδια χαρακτηριστικά. Δηλαδή οι μαθητές θα αφήνουν τουλάχιστον δύο Σαββατοκύριακα τον μήνα τις τσάντες με τα διδακτικά τους βιβλία στο σχολείο.

Το νέο εξεταστικό

Πρεμιέρα θα κάνει τον Ιούνιο του 2020 το νέο εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι εξετάσεις θα γίνουν σε τέσσερα μαθήματα και οι μαθητές θα εξεταστούν στα ίδια ακριβώς μαθήματα τόσο για το απολυτήριο όσο και για τις πανελλαδικές.

Τα Λατινικά αντικαθίστανται με την Κοινωνιολογία. Αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων σε έξι την εβδομάδα. Οι Ομάδες Προσανατολισμού θα είναι τέσσερις, όσα και τα επιστημονικά πεδία.

Καταργείται η κατηγοριοποίηση των τμημάτων σε «ελεύθερης πρόσβασης» και «κατόπιν εξετάσεων», και μειώνεται η εξεταστέα ύλη σε Βιολογία, Χημεία, Κοινωνιολογία, Οικονομία, Ιστορία και Αρχαία.