Έμφραγμα λόγω λάθος διατροφής στα 18

Οι παχύσαρκοι έφηβοι κινδυνεύουν με καρδιακή προσβολή πριν από τα 65 τους! Αντίδοτο, η υγιεινή διατροφή και η άσκησηΝέα μελέτη του πανεπιστημίου Γκέτεμποργκ της Σουηδίας αποκαλύπτει ότι ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) κατά τη διάρκεια της εφηβείας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής πριν από την ηλικία των 65 χρόνων.

Στην έρευνα, που παρουσιάστηκε προ ημερών στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας 2019 και στο Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας, συμμετείχαν 1.700.000 αγόρια 18 ετών.

Η συντάκτρια της μελέτης δρ Μαρία Αμπεργκ επισημαίνει ότι ο ΔΜΣ παίζει σημαντικό ρόλο σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου και τονίζει ότι πρέπει να τον παρακολουθούμε ιδιαίτερα κατά την εφηβεία και να προλαμβάνουμε την παχυσαρκία με υγιεινή διατροφή και σωματική άσκηση.

«Τόσο το σχολείο όσο και οι γονείς διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην ενθάρρυνση των εφήβων ώστε να υιοθετούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να περνούν λιγότερο από τον ελεύθερο χρόνο τους μπροστά στην οθόνη» δηλώνει η ερευνήτρια.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν συνολικά 1.668.921 άντρες οι οποίοι είχαν γεννηθεί μεταξύ 1950 και 1987 και υποβλήθηκαν σε εκτενείς σωματικές και ψυχολογικές εξετάσεις (ΙQ, ΔΜΣ, αρτηριακή πίεση κ.ά.).

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν από τους ερευνητές για συνολικά 46 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων καταγράφηκαν 22.412 καρδιακές προσβολές σε συμμετέχοντες με μέσο όσο ηλικίας τα 50 έτη.

Ο αυξημένος ΔΜΣ στα 18 έτη συνδέθηκε με υψηλότερη πιθανότητα καρδιακής προσβολής πριν από τα 65 έτη, ακόμα και όταν οι μελετητές έλαβαν υπόψη τους τη χρονιά στην οποία έγιναν οι μετρήσεις, τις σύνοδες ιατρικές καταστάσεις, την εκπαίδευση των γονέων, τη μυϊκή δύναμη, το IQ και τη σωματική άσκηση.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι έφηβοι με ΔΜΣ 20 kg/m2 -που θεωρείται φυσιολογικός- είχαν και αυτοί αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διέτρεχαν εκείνοι που ήταν πραγματικά παχύσαρκοι (ΔΜΣ πάνω από 35 kg/m2) και οι οποίοι είχαν περίπου 3,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα καρδιακής προσβολής συγκριτικά με εκείνους που είχαν ΔΜΣ 18,5-20 kg/m2.

Παράλληλα σε σχέση με αυτή την κατηγορία εκείνοι που είχαν ΔΜΣ από 27,5 έως 29,9 και από 30 έως 34,9 διέτρεχαν 2,64 και 3,05 φορές αντίστοιχα υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα