Η παχυσαρκία θεριεύει τον διαβήτη

Η διατήρηση φυσιολογικού βάρους και ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι οι βασικοί κανόνες για την αποφυγή της νόσου

Η παχυσαρκία σχετίζεται με σχεδόν εξαπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, ενώ τα γονίδια και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής αυξάνουν μεν τον κίνδυνο, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό, σύμφωνα με νέα δανέζικη έρευνα που παρουσιάστηκε στο φετινό ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη. 

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, περίπου 425.000.000 άνθρωποι από 20 έως 79 ετών ζούσαν με διαβήτη το 2017, αριθμός που αναμένεται να ξεπεράσει τα 600.000.000 το 2045. Η βασική στρατηγική σήμερα για την πρόληψη του διαβήτη είναι η διατήρηση φυσιολογικού βάρους και ο υγιεινός τρόπος ζωής.

Η δανέζικη έρευνα, με επικεφαλής τη δρα Χερμίνα Γιακούποβιτς του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που έγινε σε σχεδόν 9.600 άτομα, από τα οποία περίπου τα μισά εμφάνισαν διαβήτη στη διάρκεια μίας περιόδου 15 ετών, έδειξε ότι η παχυσαρκία και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής είναι όντως οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου για διαβήτη, άσχετα με τη γενετική προδιάθεση.

Ιδίως η παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος άνω του 30) αυξάνει κατά 5,8 φορές τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με όσους έχουν κανονικό βάρος.

Την ίδια ώρα, μία δεύτερη, αυστραλιανή αυτή τη φορά, μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ίδιο διεθνές συνέδριο, με επικεφαλής την καθηγήτρια Νταϊάνα Μαγκλιάνο του Ινστιτούτου Baker Heart and Diabetes της Μελβούρνης, συμπέρανε ότι, μολονότι οι αριθμοί των ανθρώπων με διαβήτη τύπου 2 συνεχίζουν να αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό, η αυξητική τάση εμφανίζει ενδείξεις μείωσης.

Με άλλα λόγια, πιθανώς κατά τα τελευταία έτη καταγράφεται διεθνώς μια σταθεροποίηση ή και πιθανή μείωση των νέων περιστατικών της νόσου, κάτι που πάντως πρέπει να επιβεβαιωθεί.

Στα καλά νέα, μια πιλοτική βρετανική έρευνα, με επικεφαλής τη δρα Μίτρα Ταβακόλι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Εξετερ, που έγινε σε 60 ανθρώπους (20 με διαβήτη, 20 με προδιαβήτη και 20 υγιείς), δείχνει ότι μια εξειδικευμένη οφθαλμολογική εξέταση στους φακούς του ματιού με τη βοήθεια ενός νέου βιομικροσκοπίου που ανιχνεύει την παρουσία γλυκοτοξινών μπορεί να προβλέψει τους ασθενείς που θα εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 και προδιαβήτη στο μέλλον.