Αποδείξεις για ιρανική επίθεση παρουσίασε η Σαουδική Αραβία

Τι έδειξαν οι έρευνες στα συντρίμμια των 18 drones και των επτά πυραύλων ΚρουζΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Ακράδαντα στοιχεία, που καταδεικνύουν την ιρανική εμπλοκή πίσω από τις επιθέσεις που έλαβαν χώρα τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, ανακοίνωσε χθες πως έχει στην κατοχή του το υπουργείο Aμυνας της Σαουδικής Αραβίας – βάζοντας, επισήμως πια, την Τεχεράνη στο στόχαστρο των ευθυνών.

Συγκεκριμένα, το Ριάντ υποστήριξε ότι 18 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και επτά πύραυλοι Κρουζ χτύπησαν τους στόχους τους, καταγράφοντας ξεκάθαρα μια πορεία πτήσης, η οποία όμως είναι τέτοια που εξαιρεί την Υεμένη ως πιθανή χώρα προέλευσης της επίθεσης.

Πάντα σύμφωνα με τους Σαουδάραβες, οι έρευνες που έγιναν από ειδικούς στα συντρίμμια των drones αλλά και των πυραύλων έδειξαν ότι τα χτυπήματα «χωρίς αμφιβολία ενορχηστρώθηκαν από το Ιράν».

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Τούρκι αλ-Μάλκι διεμήνυε χθες ότι τα 18 drones έπληξαν την πετρελαϊκή εγκατάσταση που διατηρεί η Aramco στην Αμπκάικ, ενώ οι επτά πύραυλοι -τρεις εκ των οποίων δεν βρήκαν τον στόχο τους- χτύπησαν την πετρελαιοπηγή της Χουράις.

Παρ’ όλα αυτά, αν και ο ίδιος απέφυγε να δώσει ακριβείς λεπτομέρειες αναφορικά με τα σημεία εκτόξευσης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των πυραύλων, σημείωσε ότι τα χτυπήματα προήλθαν από βόρεια – παρουσιάζοντας και τα σχετικά ντοκουμέντα (βίντεο και φωτογραφίες).

Ερευνες για τη διπλή επίθεση κατά της Aramco αναμένεται να διεξαγάγει και ο ΟΗΕ. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες, εμπειρογνώμονες ήδη έχουν αναχωρήσει για τη Σαουδική Αραβία για να εξαγάγουν τα συμπεράσματά τους.

Την ίδια ώρα, χθες, όπως ήταν αναμενόμενο, τη δική του απάντηση στις αιτιάσεις της Δύσης έδινε το Ιράν.

Το μήνυμα

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η Τεχεράνη απηύθυνε «επίσημη νόταΜ» προς τις ΗΠΑ μέσω της Ελβετίας, στην οποία τονίζει ότι δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο στις επιθέσεις που εξαπολύθηκαν το Σάββατο εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει ότι η απάντησή της σε οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση «δεν θα περιοριστεί στην πηγή»!

Η κόντρα, βέβαια, ΗΠΑ – Ιράν δεν σταμάτησε εκεί, αφού οι Αμερικανοί, διά στόματος του προέδρου τους Ντόναλντ Τραμπ, διεμήνυσαν ότι ήδη προέβησαν σε μια «σημαντική αύξηση» των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης και οι Ιρανοί απάντησαν μέσω του Χασάν Ροχανί, υποστηρίζοντας πως «την ώρα που ασκούν ψυχολογικές και οικονομικές πιέσεις στον ιρανικό λαό (μέσω των κυρώσεων), θέλουν να ασκήσουν τη μέγιστη […] πίεση στο Ιράν, συκοφαντώντας το (για τις επιθέσεις). Κανένας δεν πιστεύει αυτές τις κατηγορίες».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα