Σκάβουν για θησαυρό στο Σέιχ Σου

Οκτώ «Ιντιάνα Τζόουνς» πήραν πράσινο φως για ανασκαφή σε χώρο 20 τ.μ. στον Χορτιάτη

Το όνειρο κάθε Ελληνα να ανακαλύψει έναν χαμένο θησαυρό που θα του αλλάξει τη ζωή δεν έχει αλλάζει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ακόμα και στις ημέρες μας, εν έτει 2019, υπάρχουν πολλοί και ανάμεσά μας που ζουν με το όνειρο πως σε ένα χωράφι, κάτω από μια πέτρα, στα έγκατα ενός κτιρίου θα βρεθεί εκείνο το κουτί με τις λίρες που θα τους δώσει τη δυνατότητα να αλλάξουν τα πάντα.

Ο στόχος είναι προφανώς να ανακαλύψουν μερικούς από τους θησαυρούς που οι αστικοί μύθοι υποστηρίζουν πως άφησαν πίσω τους στη γερμανική κατοχή οι Αγγλοι, οι πειρατές και φυσικά οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Ολο αυτό το «παιχνίδι» του χαμένου θησαυρού στα χρόνια της κρίσης και των Μνημονίων φούντωσε και γιγαντώθηκε, αλλά αυτό που λίγοι γνώριζαν είναι πως οι αρμόδιες Αρχές του Δημοσίου χορηγούν άδειες ανεύρεσης κρυμμένων θησαυρών.

Όπως έγινε γνωστό, την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκε μια τέτοια άδεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης για την ανεύρεση ενός κρυμμένου θησαυρού στην περιοχή του Χορτιάτη.

Συγκεκριμένα, η αίτηση είχε υποβληθεί από οκτώ ενδιαφερομένους σε ιδιωτική δασική έκταση που δεν υπερβαίνει τα 20 τετραγωνικά μέτρα και η οποία θα διαρκέσει πέντε ημέρες, ενώ η αποκατάσταση του χώρου θα γίνει σε δύο ημέρες.

Η ίδια δημόσια Αρχή προ ημερών είχε χορηγήσει αντίστοιχη άδεια σε άλλα πέντε άτομα για την ανεύρεση θησαυρού στον νομό Δράμας.

Για τη συγκεκριμένη μάλιστα έρευνα ορίστηκαν ως επόπτες των εργασιών και της ανασκαφής οι προϊστάμενοι της Κτηματικής Υπηρεσίας, της ΔΟΥ και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος και ο δασάρχης.

Αντίστοιχες άδειες για ανεύρεση θησαυρού από ιδιώτες έχουν χορηγηθεί μέσα στο καλοκαίρι, μεταξύ άλλων περιοχών, στην κοινότητα Ελαιώνα του δήμου Σερρών, στην Ευκαρπία του Δήμου Παύλου Μελά, στο Μελενικίτσι του Δήμου Ηράκλειας Σερρών, στον οικισμό Θεοδοσία του Δήμου Κιλκίς, στον Δήμο Εορδαίας, στον Δήμο Νάουσας και στην κοινότητα Αγίου Δημητρίου του Δήμου Παλαμά Καρδίτσας.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δίνεται η δυνατότητα έρευνας για κρυμμένους θησαυρούς σε στεριά, λίμνες αλλά και θάλασσα. Χαρτονομίσματα, αργυρά και χρυσά νομίσματα και άλλα οιασδήποτε αξίας τιμαλφή μπορούν να ανακαλυφθούν από τους πολίτες, με το 50% της αξίας του θησαυρού να αποτελεί την καθορισμένη από το Δημόσιο αμοιβή τους σε περίπτωση ανεύρεσής του.