Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Θα εορταστούν από 27 έως 29 Σεπτεμβρίου με 100 εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσείαΑπό το 1991, κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο εορτάζονται σε όλη την Ευρώπη οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με γενικό σύνθημα: «Ευρώπη, μία κοινή κληρονομιά». Στον εορτασμό συμμετέχουν και οι 50 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως Πολιτισμού, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η οποία συμμετέχει από το 1996. 

Φέτος θα εορταστούν στις 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου και το θέμα που επελέγη από τη Διεύθυνση Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη διετία 2019-2020 είναι «Τέχνες και ψυχαγωγία».

Στις εκδηλώσεις εξετάζεται η σχέση τέχνης και ψυχαγωγίας, εάν πρόκειται για αξία ή κατάκτηση, ανάγκη βασική ή τεχνητή, ατομική ή συλλογική υπόθεση.

Αφορά όλους ή λίγους και πώς ικανοποιείται σε κάθε εποχή και κοινωνία; Πώς λειτουργεί η σχέση του ελεύθερου χρόνου με την απόλαυση της τέχνης;

Ποιος είναι ο ρόλος που έχουν παίξει η μουσική και το θέατρο, η φύση και ο αθλητισμός, το βιβλίο και το παιχνίδι, οι γιορτές στην ικανοποίηση αυτής της ανάγκης και πόσο μεγάλες ή μικρές είναι οι διαφορές από εποχή σε εποχή; Ποια είναι η σχέση των μουσείων με την ψυχαγωγία;

Τις ημέρες αυτές η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία είναι ελεύθερη, ενώ έχουν προγραμματιστεί ποικίλες εκδηλώσεις σε 100 σημεία σε όλη τη χώρα, όπου οι επισκέπτες θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε δράσεις ειδικά σχεδιασμένες για τις ημέρες αυτές.

Δράσεις

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις «Απολαμβάνοντας αργά την αρχαία τέχνη» (27/9, 11 π.μ. – 1 μ.μ.) και «Δέκα λεπτά από τον ελεύθερο χρόνο σου» (28-29/9).

Στο Επιγραφικό Μουσείο θα λάβουν χώρα οι εκδηλώσεις «Ψυχαγωγία στην αρχαιότητα: Θέατρο, εορτές, αθλητισμός και συμπόσια» (27/9, 11.30 π.μ. και 6.30 μ.μ., 28/9, 12 μ.μ.) και «Επιγραφικού Μουσείου θέματα, καλλιτεχνικού σχολείου εκθέματα» (27/9, 11 π.μ.).

Θα παρουσιαστεί η παράσταση «Ηρόδοτος δραματικός: Θερμοπύλες» (27/9, 7.30 μ.μ.), ενώ θα έχει προηγηθεί (6.30 μ.μ.) ξενάγηση. Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο θα πραγματοποιηθούν (27-29/7) η εκδήλωση «Τέχνες και ψυχαγωγία στο Βυζάντιο», ξεναγήσεις και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, έκθεση και μουσικές εκδηλώσεις (28-29/9, 8.30 μ.μ.).

Στο Νομισματικό Μουσείο (παράρτημα του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού) θα γίνει δημιουργικό εικαστικό εργαστήρι (27/9, 10.30 π.μ.), στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης θα φιλοξενηθούν εκθέσεις (27-29/9), όπως και στο Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας και στο Πολεμικό Μουσείο.

Ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα θα οργανωθούν στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας.

Επίσης, θα γίνουν εκδηλώσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, στην Αρχαία Αγορά και τη Βιβλιοθήκη Αδριανού, στην Ακαδημία Πλάτωνος, στο Λουτρό των Αέρηδων, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στη Μονή Δαφνίου, στη Βιβλιοθήκη και στο Ιστορικό Αρχείο Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα