Σύνταγμα: Καμία αλλαγή του άρθρου 3

Η Ν.Δ. απέρριψε πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να συμπεριληφθεί στην αναθεώρηση αναφορά περί «ουδετερόθρησκου» κράτουςΚαμία απολύτως αλλαγή» δεν είναι στις προθέσεις της Ν.Δ. σε ό,τι αφορά το άρθρο 3 του Συντάγματος για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, όπως διαβεβαίωσε η κυβέρνηση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Η Ν.Δ. απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για να συμπεριληφθεί στον αναθεωρημένο καταστατικό χάρτη της χώρας η αναφορά περί «ουδετερόθρησκου» κράτους, με τον «γαλάζιο» εισηγητή Κώστα Τζαβάρα να ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη για αλλαγή στο άρθρο 3, όπως επίσης στα άρθρα 13, 33 και 59 για την κατοχύρωση του πολιτικού όρκου, καταλογίζοντας εμμονές και ιδεολογικά παιχνίδια στην αξιωματική αντιπολίτευση. 

«Προσπαθούν να ενσωματώσουν, να προσθέσουν ιδεολογικού περιεχομένου αφηγήματα, που περιέχουν αριστερές κοινοτοπίες, χιλιοειπωμένα πράγματα, προκειμένου να έχουμε να λέμε» επισήμανε μάλιστα ο ίδιος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της επιτροπής Ευριπίδης Στυλιανίδης, κάνοντας λόγο στην παρέμβασή του για «ιδεολογικοποίηση της αναθεωρητικής διαδικασίας, και όχι θεσμική εθνικοπολιτική και δικαιοπολιτική προσέγγιση».

Επιμένουν

Σημείωσε μάλιστα πως «το αφηρημένο της έννοιας “ουδετερόθρησκο κράτος” οδηγεί μάλλον σε ένα κράτος θρησκευτικά αδιάφορο, κάτι που σαφώς μπορεί να κλονίσει τον αξιακό πυρήνα του Συντάγματός μας και να μας απομακρύνει από τη συνταγματική και ιστορική μας ρίζα».

Παρ’ όλα αυτά, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος επέμεινε στην ανάγκη αλλαγής του άρθρου, επαναλαμβάνοντας τα γνωστά επιχειρήματα. «Η Πολιτεία θεωρεί τους Ελληνες ίσους. Ενας άθεος Ελληνας είναι Ελληνας. Ένας Εβραίος Έλληνας είναι Έλληνας. Και απέναντι σε όλους αυτούς, λοιπόν, η Πολιτεία θα πρέπει να απευθύνεται με ουδέτερο τρόπο», όπως υποστήριξε. Στη συνέχεια, παίρνοντας τον λόγο, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ αποκάλεσε «βαρβαρική λέξη» το «ουδετερόθρησκο» κράτος, γνωστοποίησε την πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛ. να υπάρξει προσθήκη αστερίσκου στο σχετικό άρθρο του Συντάγματος, που θα κάνει λόγο για «διακριτούς ρόλους Πολιτείας – Εκκλησίας», πρόταση την οποία αποδέχτηκε θετικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Την πλήρη αντίθεσή της με οποιαδήποτε αλλαγή στο επίμαχο άρθρο εξέφρασε η Ελληνική Λύση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα