Η ρύπανση φονική απειλή για τα μωρά

Έρευνα έδειξε ότι βρέφη που γεννιούνται σε περιοχές με μόλυνση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο κατά 20%-40%Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ερευνητές από τη Βρετανία προειδοποιώντας ότι τα μωρά που γεννιούνται σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν ακόμη και τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννησή τους, σε σχέση με τα βρέφη που ζουν σε περιβάλλοντα με καθαρό αέρα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Κοινότητας στη Μαδρίτη αποκάλυψε στην εφημερίδα «The Guardian» η επικεφαλής της Σάρα Κοτέτσα, της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Κάρντιφ.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από 8.000.000 γεννήσεις στην Αγγλία και την Ουαλία από το 2001 ως το 2012, εξετάζοντας τα ετήσια ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας σε συνδυασμό με τρεις ρύπους: τα αιωρούμενα σωματίδια PM10 που προέρχονται συνήθως από τα αυτοκίνητα και την καύση αποβλήτων, το διοξείδιο του αζώτου (NO2) και το διοξείδιο του θείου (SO2), το οποίο εκπέμπεται κατά κύριο λόγο με την καύση ορυκτών για την παραγωγή ενέργειας και κατά την εξαγωγή μετάλλων. Για καθέναν από αυτούς τους ρύπους οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά θνησιμότητας στις πέντε πιο μολυσμένες και στις πέντε πιο καθαρές περιοχές.

Συνολικά βρέθηκε ότι τα παιδιά που ζούσαν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων είχαν 20%-40% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο. Αντίστοιχα αυξημένη ήταν η πιθανότητα νεογνικού θανάτου (εντός 28 ημερών από τη γέννηση), ενώ το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 30%-50% για τους θανάτους μετά τις 28 πρώτες μέρες ζωής.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι αυτοί που ζούσαν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα PM10 είχαν 4% μεγαλύτερη πιθανότητα θνησιμότητας, εκείνοι που ζούσαν σε περιοχές μολυσμένες από διοξείδιο του αζώτου είχαν 7% περισσότερες πιθανότητες θανάτου και όσοι ζούσαν σε περιοχές με αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του θείου είχαν 19% περισσότερες πιθανότητες βρεφικού θανάτου.

Αυτός ο τελευταίος ρύπος, μάλιστα, συνδέθηκε με τον βρεφικό θάνατο εντός 28 ημερών από τη γέννηση. Η Κοτέτσα εξηγεί ότι το διοξείδιο του θείου είναι πιο πιθανό να διαπερνά τον πλακούντα της μέλλουσας μητέρας και να επηρεάζει το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα