Δικαιώθηκε η ELFE στη διαμάχη της με τη ΔΕΠΑ

Το Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε ότι η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου πρέπει να της δώσει αποζημίωση 60.991.768,46 €

Νέα τροπή παίρνει η γνωστή υπόθεση με τη δικαστική διαμάχη μεταξύ της ΔΕΠΑ και της ELFE, μετά την υπ’ αριθμόν 3038/2019 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία δικαιώνεται η βιομηχανία συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. 

Με την απόφαση του Πρωτοδικείου ορίζεται, μάλιστα, πως η ΔΕΠΑ οφείλει στην ELFE το ποσό των 60.991.768,46 ευρώ, αφού ο τρόπος τιμολόγησης της ELFE από τη ΔΕΠΑ δυνάμει της ρήτρας πετρελαίου είναι άκυρος και συνεπώς παράνομος.

Το Πρωτοδικείο έκρινε πως η αξίωση της ELFE εις βάρος της ΔΕΠΑ είναι μη παραγεγραμμένη και απέρριψε τον ισχυρισμό της ΔΕΠΑ για παραγεγραμμένη αξίωση. Ως αποτέλεσμα, η ELFE δικαιούται να αξιώσει αποζημίωση με βάση την απόφαση που εκδόθηκε και για χρονικά διαστήματα προγενέστερα και μεταγενέστερα του επίδικου χρονικού διαστήματος.

Η απόφαση υπέρ της ELFE δεν περιορίζεται στα 60.000.000 ευρώ που της οφείλει πλέον η ΔΕΠΑ, αλλά σε αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα να αξιώσει πολλά περαιτέρω εκατομμύρια για χρονικά διαστήματα παρελθοντικά και μελλοντικά.

Από το διατακτικό της απόφασης προκύπτει επίσης πως καταρρέει η μηνυτήρια αναφορά της ΔΕΠΑ περί δήθεν εξαπάτησής της από την «εγκληματική οργάνωση» της ELFE για ένα χρέος ουσιαστικά ανύπαρκτο.

Αντίθετα, αποκτά πρόδηλη βασιμότητα η νεότερη χρονικά μηνυτήρια αναφορά της ELFE για τοκογλυφικές χρεώσεις εις βάρος της αλλά και για απόπειρα απάτης επί δικαστηρίω εις βάρος της από τη ΔΕΠΑ.

Τα κονδύλια που η ΔΕΠΑ ισχυριζόταν ενώπιον του δικαστηρίου ότι της όφειλε η ELFE και συμπεριλαμβάνονται στα περίπου 56.000.000 ευρώ που της αναγνωρίζει η απόφαση φαίνεται ότι έχουν ήδη εξοφληθεί σε χρόνο προγενέστερο της κατάθεσης της αγωγής και η ΔΕΠΑ αυτό το γνώριζε.

Το επόμενο διάστημα οι κινήσεις της νομικής ομάδας της ELFE θα είναι κρίσιμες για τη συνέχιση της αντιδικίας. Σημειώνεται πως η πολυετής διαμάχη και η επιβάρυνση της ELFE με ένα άγνωστου ύψους χρέος έχουν επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία της ιστορικής βιομηχανίας της βόρειας Ελλάδας, η οποία απασχολεί εκατοντάδες εργαζομένους.