Οι 120 δόσεις λήγουν, το «σαφάρι» των κατασχέσεων αρχίζει

Λήγει σήμερα η παράταση μιας εβδομάδας που δόθηκε για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία

Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης έχουν δηλώσει ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση.

Το ΚΕΑΟ και η Εφορία με e-mail προς τους φορολογουμένους στέλνει ενημερώσεις, ώστε όσοι χρωστούν να σπεύσουν για να προλάβουν την προθεσμία, καθώς με τη λήξη της θα αρχίσει ένα «σαφάρι» κατασχέσεων προκειμένου να αποπληρωθούν τα χρέη. Συγκεκριμένα, θα ενεργοποιηθούν τα αναγκαστικά μέτρα:

Κατασχέσεις κινητών αξιών: Τραπεζικοί λογαριασμοί θα δεσμευτούν, με το μέτρο να αγγίζει και τους συνδικαιούχους. Από την κατάσχεση γλιτώνει μόνο ένας τραπεζικός λογαριασμός που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και για καταθέσεις ύψους έως 1.250 ευρώ. Σε επόμενο στάδιο ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ και του ΚΕΑΟ θα αναζητήσει ομόλογα, μετοχές και ασφαλιστήρια συμβόλαια προς κατάσχεση.

Κατασχέσεις ακινήτων: Στο στόχαστρο βρίσκονται τα ακίνητα οφειλετών που χρωστούν πάνω από 200.000 ευρώ. Ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει επικεντρωθεί σε μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν πραγματοποιήσει οφειλέτες με σκοπό να αποκρύψουν και να προστατεύσουν την περιουσία τους πριν δηλώσουν αδυναμία για την εξόφληση των οφειλών τους, αλλά και σε περιπτώσεις που «ξέχασαν» να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους.

Μικροοφειλέτες: Το ΚΕΑΟ θα εφαρμόσει ειδικό μηχανισμό, ώστε να εντοπίζει αμέσως τους μικροοφειλέτες, στους οποίους θα αποστέλλει ειδοποιητήρια για άμεση ρύθμιση ή εξόφληση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών τους. Με την ψήφιση των τελευταίων αλλαγών στη Βουλή θα ενεργοποιηθεί εκ νέου το «πάγωμα» της ηλεκτρονικής υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης.