Mε πολιτική απόφαση τα αναδρομικά 10 μηνών

Η κυβέρνηση εξετάζει την επιστροφή ποσού έως 1.200 ευρώ στους συνταξιούχουςΑναδρομικά ποσά 10 μηνών που θα φτάνουν έως και 1.200 για καθέναν (ανάλογα πάντα με το ποσό της σύνταξης που λαμβάνει κάθε μήνα) ελπίζουν να πάρουν συνταξιούχοι, όχι μέσω προσφυγών, αλλά με πολιτική απόφαση που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση!

Πρόκειται για το κενό διάστημα από την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ το καλοκαίρι του 2015 μέχρι την ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τον Μάιο του 2016.

Γι’ αυτό το 10μηνο η κυβέρνηση εξετάζει επιστροφή αναδρομικών ποσών, παρά την ταφόπλακα που έβαλε την περασμένη παρασκευή το ΣτΕ στη διεκδίκηση κάθε μορφής αναδρομικών από τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Όπως αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία», η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην απόδοση μιας «κουτσουρεμένης» σε σχέση με όσα δικαίως διεκδικούσαν οι συνταξιούχοι λύσης. Οπως αναφέρουν κύκλοι του ΕΦΚΑ, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να έχει διαμορφωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο (σε κάθε περίπτωση θα είναι έτοιμο το αργότερο μέσα στους επόμενους έξι μήνες), θα προωθεί ρύθμιση βάσει της οποίας στους δικαιούχους «παλαιών» συντάξεων (όσων είχαν εκδοθεί μέχρι και τις 12 Μαΐου ’16, δηλαδή πριν από την έναρξη της ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου) θα επιστραφούν αναδρομικά για 10 μήνες.

Οι επιστροφές δηλαδή θα αφορούν το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο του 2015, οπότε καθαρογράφηκαν οι προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικοί οι νόμοι του 2012 (και κατ’ επέκταση οι μειώσεις στις συντάξεις και η κατάργηση των δώρων που έγιναν βάσει των σχετικών άρθρων τους), μέχρι και τις 13 Μαΐου ’16, οπότε τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 4387 του 2016.

Εκτιμήσεις

Από τις πρώτες εκτιμήσεις, για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο σε κάθε συνταξιούχο αναλογούν, συνολικά, αναδρομικά της τάξης των 1.100-1.200 ευρώ κατά μέσο όρο. Η δαπάνη για τον Κρατικό Προϋπολογισμό θα κυμανθεί κάτω των 2,2 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι πολλοί από τους συνταξιούχους, οι οποίοι θα έπρεπε να πάρουν τις επιστροφές αυτές, δεν βρίσκονται στη ζωή και δεν υπάρχουν δικαιούχα μέλη (για παράδειγμα, σύζυγος ή τέκνα).

Τα αναδρομικά των 10 μηνών, φυσικά, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους του ΕΦΚΑ, δεν θα δοθούν άμεσα. Η έναρξη της καταβολής τους αναμένεται να γίνει από τα μέσα του 2020 ή ακόμη και από το 2021 και μετά, σε πολλές μηνιαίες δόσεις, ούτως ώστε να μην επηρεαστούν τα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς (τρόικα).

Μικρές ελπίδες για επιστροφή αναδρομικών από τον επανυπολογισμό των επικουρικών, το 2016, έχουν επίσης μόνο όσοι συνταξιούχοι προσέφυγαν πριν από την καθαρογραφή των αποφάσεων του ΣτΕ, δηλαδή πριν από την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου.

Εξίσου χαμηλές προσδοκίες δημιουργούνται ακόμη και σε όσους «απόμαχους» επέλεξαν έγκαιρα τη δικαστική οδό για να διεκδικήσουν τα «κλεμμένα» από τις παράνομες μειώσεις στις συντάξεις και την κατάργηση των δώρων το 2012. Το περιεχόμενο των νέων αποφάσεων του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου δεν αποκλείεται να ανατρέψει σε επίπεδο Εφετείου τις όποιες θετικές αποφάσεις (είναι δεκάδες) έχουν εκδοθεί από τα Πρωτοδικεία.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα