Ελπίδα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Ουσία που χρησιμοποιείται για τον διαβήτη τύπου 2 επιδιόρθωσε σε πειραματόζωα βλάβες που προκαλεί η αυτοάνοση νόσοςΕλπίδα σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας έρχεται να δώσει έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, σύμφωνα με την οποία ουσία που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να επιδιορθώσει νευρικές βλάβες που έχουν προκληθεί από την αυτοάνοση ασθένεια. 

Οι επιστήμονες χορήγησαν επί τρεις μήνες σε τρωκτικά μετφορμίνη, ουσία που ρίχνει τα επίπεδα σακχάρου. Εν συνεχεία αφαίρεσαν μυελίνη, τη λιπώδη «θήκη» που παρέχει προστασία στους νευρώνες, από κάποια νεύρα του εγκεφάλου τους.

Στη σκλήρυνση κατά πλάκας το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στη μυελίνη, αφήνοντας τα νεύρα ανίκανα να στείλουν και να λάβουν αποτελεσματικά σήματα.

Τα αποτελέσματα περιγράφονται ως «εντυπωσιακά» από τους ειδικούς, καθώς ύστερα από τρεις εβδομάδες λήψης μετφορμίνης η μυελίνη των εγκεφαλικών νευρώνων των πειραματόζωων είχε αποκατασταθεί σχεδόν ολοκληρωτικά.

Η μετφορμίνη, που χορηγείται σε εκατομμύρια ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, πιστεύεται ότι αναζωογονεί τα βλαστοκύτταρα, πυροδοτώντας την ανάπτυξη κυττάρων που παράγουν μυελίνη.

Η επιστημονική ομάδα που βρίσκεται πίσω από την ανακάλυψη σχεδιάζει να προχωρήσει τη νέα χρονιά σε κλινικές δοκιμές του φαρμάκου σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς είναι πολύ αισιόδοξη ότι θα αποδειχτεί εξίσου αποτελεσματικό και στους ανθρώπους.

Ελπίζουν ότι η θεραπεία θα καταφέρει, αν μη τι άλλο, να επιβραδύνει την πρόοδο της νόσου ή ακόμα και να αποτρέψει περαιτέρω νευρολογική βλάβη.

«Είναι πάντα μια βουτιά στο σκοτάδι η μετάβαση από τα εργαστηριακά πειράματα στις δοκιμές σε ανθρώπους. Τα στοιχεία όμως είναι τόσο ισχυρά και τόσο αδιάσειστα. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα λειτουργήσει» δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Ρόμπιν Φράνκλιν.

Μέχρι στιγμής για τη σκλήρυνση κατά πλάκας δεν υπάρχει θεραπεία, παρά μόνο αγωγές που εστιάζουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και την πρόληψη των υποτροπών.

Η μετφορμίνη είναι ευρέως διαδεδομένη δραστική ουσία, που μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα