Τριπλή καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας!

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα από Ελλάδα, Κύπρο, και Αίγυπτο μετά το πέρας της τριμερούς συνόδου στο ΚάιροΟμόθυμα καταδίκασαν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στη Μεσόγειο οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, μετά το τέλος της 7ης τριμερούς συνόδου που διεξήχθη χθες στο Κάιρο. Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Αναστασιάδης και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι έστειλαν από κοινού αυστηρό μήνυμα προς την Αγκυρα, σημειώνοντας ότι οι έκνομες ενέργειές της αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο και απειλούν την ειρήνη στην περιοχή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέπεμψε μήνυμα συνεργασίας και αποφασιστικότητας των τριών χωρών, που δημιουργούν ένα «τρίγωνο ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή». Τόνισε την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ειδικά της αρχής της καλής γειτονίας, ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της ανατολικής Μεσογείου.

«Και οι τρεις εκφράσαμε ρητά την καταδίκη μας στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, που προσβάλλουν το διεθνές δίκαιο και προκαλούν μια άγονη ένταση. Παράλληλα καταδικάσαμε και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, που αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας, θέμα που έθεσα και στον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, που επισκέφθηκε την Αθήνα» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εξέφρασε παράλληλα τη στήριξή του προς τον Νίκο Αναστασιάδη «για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού».

«Το θέμα της Τουρκίας μπήκε στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής μετά από πρωτοβουλία της Ελλάδας και θα το συζητήσω αύριο (σ.σ.: σήμερα) με τον πρόεδρο Τουσκ», έκανε γνωστό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμώντας ότι η Ευρώπη θα ανταποκριθεί και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. 

«Απειλείται η σταθερότητα»

Από την πλευρά του, ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε πως αυτή η συνάντηση αποτελεί σημαντικό μηχανισμό περιφερειακής συνεργασίας και καταδεικνύει τη βούληση των τριών χωρών για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.

Ταυτόχρονα καταδίκασε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στην ανατολική Μεσόγειο γενικότερα, σημειώνοντας: «Οι μονομερείς και απαράδεκτες πράξεις της Τουρκίας αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα στην ήδη ταραχώδη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Είμαι βέβαιος ότι έχουμε και θα έχουμε τη σθεναρή στήριξη και αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας».

Εκτίμησε δε ότι «η ανακάλυψη υδρογονανθράκων μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης ευρύτερων συνεργασιών στην περιοχή». Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι δήλωσε ότι η χώρα του αποτελεί εταίρο της Ε.Ε. σε θέματα άμυνας, ασφάλειας, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και ανακοπής των μεταναστευτικών ροών, ενώ ανέφερε ότι οι τρεις ηγέτες επιβεβαίωσαν τον συντονισμό μεταξύ τους σε όλους τους τομείς που αφορούν τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. «Χαιρετίζω τη συμφωνία να μη φορολογηθούν από τις τρεις χώρες οι επενδύσεις μεταξύ μας. Καταδικάζω όλες τις προσπάθειες εναντίον αυτών των χωρών που δημιουργούν καινούργια κρίση στην περιοχή, όπως η τρομοκρατία. Η τρομοκρατία είναι φαινόμενο που δεν πρέπει να συνδέσουμε με τη θρησκεία» ανέφερε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα