Σφαγή Ζαββού – Στουρνάρα για τα «κόκκινα» δάνεια!

Η κυβέρνηση θεωρεί το σχέδιο «Ηρακλής», που ενέκρινε χθες η Ε.Ε., τη μόνη λύση, αλλά ο κεντρικός τραπεζίτης διαφωνεί…Η κυβέρνηση και ο Γ. Στουρνάρας σφάζονται στην ποδιά των τραπεζών για το ποιος θα τις εξυπηρετήσει καλύτερα να ξεφορτωθούν τα «κόκκινα» δάνεια που συσσώρευσαν εξαιτίας της ανικανότητάς τους να διαχειριστούν το πρόβλημα στα χρόνια της κρίσης. Χθες, την ώρα που γινόταν γνωστό ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. ενέκρινε το σχέδιο «Ηρακλής» του ΤΧΣ, το οποίο προβλέπει μείωση κατά 30 δισ. των «κόκκινων» δανείων με εγγύηση 9 δισ. του Ελληνικού Δημοσίου, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας δήλωνε πως το βήμα αυτό δεν είναι αρκετό και ότι θα πρέπει να συμπληρωθεί και με άλλα σχέδια, όπως αυτό που έχει επεξεργαστεί η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στον αντίποδα, ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Ζαββός είχε ξεκαθαρίσει λίγο νωρίτερα ότι «αυτή τη στιγμή στο τραπέζι υπάρχει μόνο ένα σχέδιο», δείχνοντας ότι κάθε άλλη πρόταση είναι στην παρούσα φάση ατελής. Η κυβέρνηση σημείωσε αιχμηρά προς την πλευρά του κ. Στουρνάρα ότι είναι ανοιχτή «σε οποιοδήποτε σχέδιο εφόσον αυτό πληροί ορισμένα χαρακτηριστικά» και κυρίως να μην έχει επίπτωση στα κεφάλαια των τραπεζών, να μην έχει δημοσιονομική επιβάρυνση και το πακέτο να είναι ελκυστικό στους επενδυτές. Σύμφωνα με τον κ. Ζαββό, το νομοσχέδιο για την ενεργοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, το οποίο αποτελεί κορυφαία οικονομική προτεραιότητα, θα έχει κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του μήνα.

Το σχήμα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι εθελοντικό, θα έχει διάρκεια 18 μηνών, με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης, κατά το προηγούμενο του ιταλικού μοντέλου, και αποτελεί, όπως πρόσθεσε, μόνο το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, καθώς ακολουθούν και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Μείωση 40%

Στόχος είναι έως τα μέσα του 2021 να έχει μειωθεί ο όγκος των «κόκκινων» δανείων κατά 30 δισ. ευρώ (ή 40%), έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να πάρουν ανάσα και να ανακτήσουν τον ρόλο τους διοχετεύοντας ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Ο υφυπουργός εμφανίστηκε σφόδρα ενοχλημένος από επίμονες διαρροές των προηγούμενων ημερών, καταγγέλλοντας μάλιστα ευθέως ότι «όσοι διέρρευσαν ότι οι προμήθειες θα είναι εμπροσθοβαρείς μάλλον θέλουν να παίξουν με το Χρηματιστήριο». Οι προμήθειες, όπως εξήγησε, θα δίνονται ανά έτος, θα είναι χαμηλότερες από το ιταλικό μοντέλο, παρότι η γειτονική χώρα έχει επενδυτική βαθμίδα, θα εκτείνονται σε βάθος δεκαετίας και με τα σημερινά δεδομένα θα είναι κάτω από 180 μονάδες βάσης (1,8%). Σύμφωνα με τον κ. Ζαββό, αμέσως μετά την εφαρμογή του «Ηρακλή» όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Είπαμε στις τράπεζες ότι μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις με τα λεφτά των φορολογουμένων πρέπει το τραπεζικό σύστημα να γίνει αξιόπιστο και κερδοφόρο» υπογράμμισε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα