Στα 68 πάνε τα όρια ηλικίας για σύνταξη!

Θα ισχύσουν έπειτα από το 2021 και το αργότερο έως το 2030 εάν δεν καταργηθεί η μνημονιακή «ρήτρα» που μπήκε από το 2010Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Στα 68 έτη θα αυξηθεί το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη και αντίστοιχα στα 63 χρόνια για μειωμένη μέσα στην επόμενη δεκαετία, βάσει των υφιστάμενων και σε ισχύ διατάξεων των ασφαλιστικών μνημονιακών νόμων, εάν η κυβέρνηση δεν τις ακυρώσει μέσα από το επικείμενο νέο σχέδιο νόμου για το δημόσιο σύστημα ασφάλισης.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από τα στοιχεία που παρουσίασε κατά τη διάρκεια πρόσφατης ημερίδας της ΑΔΕΔΥ ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και πρώην επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης.

Ο κ. Ρομπόλης, θυμίζοντας ότι με ρήτρα που εμπεριέχεται στον πρώτο ασφαλιστικό μνημονιακό νόμο (3863 του 2010 ή νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη) και η οποία εξακολούθησε να βρίσκεται σε ισχύ και με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387 του 2016) το προσδόκιμο ζωής έχει συνδεθεί με τα όρια ηλικίας, τόνισε: «Εάν το συγκεκριμένο άρθρο δεν καταργηθεί, τότε μέσα στην περίοδο 2021-2030 το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί κατά ένα έτος».

Αύξηση

Τι σημαίνει αυτό; Σήμερα το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη είναι το 67ο έτος (συμπληρωμένο) και το 62ο έτος της ηλικίας για μειωμένη, με 40 έτη ασφάλισης. Εφόσον ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη μνημονιακή ρήτρα και με δεδομένο ότι το προσδόκιμο ζωής παρουσίασε αύξηση, όπως ανέφερε ο κ. Ρομπόλης, τα τελευταία χρόνια, τότε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη και μειωμένη σύνταξη θα πρέπει να αυξηθούν στα 68 και στα 63 έτη, αντίστοιχα.

Ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου πρόσθεσε ότι εάν γίνει προβολή έως το 2060 το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται κατά πέντε χρόνια. Εάν, λοιπόν, η εν λόγω μνημονιακή ρήτρα δεν καταργηθεί, θα πρέπει το 2061 η κυβέρνηση της εποχής να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 72 έτη!

Επίσης ο κ. Ρομπόλης ανέφερε ότι στην περίοδο των Μνημονίων και συγκεκριμένα από το 2009 ως το 2019 η κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος μειώθηκε κατά 50%, δηλαδή από τα 18 δισ. ευρώ έφτασε στα 9 δισ. ευρώ. Από το ποσόν αυτό τα 7 δισ. ευρώ αφορούν την κρατική συμμετοχή που αποδίδεται για την εθνική σύνταξη (384 ευρώ για τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης).

Την ίδια περίοδο το εισόδημα των «απομάχων της εργασίας» μειώθηκε κατά 65 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά, ανέφερε ο κ. Ρομπόλης, «από εκεί που κατευθύνονταν για χρηματοδότηση παροχών, οδηγήθηκαν στην αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος, μαζί με τον κ. Ρομπόλη, ήταν οι κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ.

Ο κ. Μητρόπουλος εστίασε στο γεγονός ότι δεν προβλέπονται αναδρομικά στις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους «παλαιούς» συνταξιούχους, για όσους δηλαδή συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016 (ημέρα έναρξης ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου). Επί της ουσίας ο καθηγητής ανέφερε ότι το ΣτΕ ακυρώνει αποφάσεις του 2015.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα