«Πόντιος Πιλάτος» η Ελισάβετ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Τι απάντησε η βασίλισσα της Αγγλίας όταν της ζητήθηκε να μεσολαβήσει για τον επαναπατρισμό των «Ελγινείων» ΜαρμάρωνΟ ΥΔΕΤΕΡΗ είναι η στάση που επιλέγει να κρατήσει η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στη γενέθλιά γη τους. Αυτό έγινε γνωστό σε απαντητική επιστολή της αξιωματικού των ανακτόρων και υπεύθυνης για την αλληλογραφία της Ελισάβετ, Τζένι Βάιν, στην Αυστραλή Μαίρη Ντροστ, η οποία στο παρελθόν έχει τιμηθεί με το Μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας. Εκπροσωπώντας την ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης, η Ντροστ έστειλε επιστολή-έκκληση στη βασίλισσα της Αγγλίας ζητώντας τη μεσολάβησή της για την επιστροφή των Γλυπτών. 

Η επιστολή της Ντροστ εστάλη την 1η Αυγούστου και η απαντητική στις 21 του ίδιου μήνα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», που τη δημοσίευσαν πρώτη φορά.

«Η Βασίλισσα μου ζήτησε να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας. Η Αυτής Μεγαλειότης έλαβε προσεκτικά υπ’ όψιν τις απόψεις που εκφράζετε σχετικά με τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Οφείλω, ωστόσο, να σας εξηγήσω, ότι, ως συνταγματικός μονάρχης, η βασίλισσα ενεργεί με βάση τις συμβουλές των υπουργών της και παραμένει αυστηρώς ουδέτερη σε πολιτικά ζητήματα. Επομένως, αυτό δεν αποτελεί ζήτημα στο οποίο η Αυτής Μεγαλειότης θα μπορούσε να παρέμβει» υπογράφει η Βάιν.

Η Ντροστ έστειλε την επιστολή λόγω του κοινού αισθήματος με τον ελληνικό λαό για την επιστροφή των Γλυπτών, ενώ δεν είναι η μόνη που έχει στείλει παρόμοια επιστολή στη Βρετανίδα μονάρχη. Μάλιστα, η Ντροστ θεωρούσε ότι η βασίλισσα «θα έδειχνε ενδιαφέρον, διότι ο σύζυγός της έχει ελληνικές ρίζες» όπως αναφέρεται στα «Νέα».

Η επιστολή της Ντροστ στη μονάρχη της Αγγλίας δεν ήταν η μόνη. Στις 9 Αυγούστου έστειλε ακόμη μία στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, καλώντας τον να ασχοληθεί προσωπικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, δίχως ωστόσο απάντηση. Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο Τζόνσον στο παρελθόν είχε ταχθεί κατά της επανένωσης των Γλυπτών.

Όσο για τον πρίγκιπα Κάρολο, αν και υποστηρίζεται από την ιστοσελίδα της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνος ότι τάσσεται υπέρ του επαναπατρισμού τους, δεν έχει διατυπωθεί δημοσίως. Μόνο η φράση του «είμαστε όλοι Ελληνες», όταν κατά τον Μάιο του 2018 επισκέφτηκε την Ελλάδα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος του απηύθυνε έκκληση για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών υπαινίσσεται ότι διάκειται ευνοϊκά στο ελληνικό αίτημα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα