Στημένα ρεπορτάζ με λεφτά του Ερντογάν

Τεράστιο θέμα με δημοσιογραφική αποστολή τριών μεγάλων ελληνικών ΜΜΕ
■ Η βαρύτατη καταγγελία του έγκυρου Νίκου Μελέτη (της ΕΡΤ) για πληρωμένο ταξίδι προπαγάνδας και η κυνική επιβεβαίωση από την πρεσβεία της Τουρκίας

Η Θέση μας: Αποχή απέναντι στην προπαγάνδα

Mείζον θέμα προκύπτει από τη δημοσίευση στημένων από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ρεπορτάζ στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, την ώρα που ο τουρκικός στρατός εξολοθρεύει τους Κούρδους – θέμα που εκθέτει ανεπανόρθωτα την ελληνική δημοσιογραφία, την Ελλάδα, αλλά και την κυβέρνηση. Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες πως τα ρεπορτάζ αυτά όχι μόνο είναι στημένα, αλλά και «πληρωμένα» από την τουρκική προεδρία. 

Η ΕΣΗΕΑ, το υπουργείο Εξωτερικών και το Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να παρέμβουν εδώ και τώρα, προκειμένου να σταματήσουν τον διασυρμό της χώρας από τα συγκεκριμένα τρία (τόσα φαίνονται προς το παρόν) μέσα ενημέρωσης, που έστειλαν απεσταλμένους στον τόπο του εγκλήματος, εκεί δηλαδή όπου ο Ταγίπ Ερντογάν βομβαρδίζει και σφάζει τους Κούρδους, μεταξύ των οποίων αμάχους και γυναικόπαιδα, αλλά και την ώρα που η Τουρκία κάνει εισβολή στην ΑΟΖ της Κύπρου και απειλεί στο Αιγαίο.

Οι Έλληνες δημοσιογράφοι δεν καταγράφουν την εθνοκάθαρση και τη γενοκτονία που συντελείται από τον τουρκικό στρατό, αλλά το πόσο… καλά είναι τα κέντρα φιλοξενίας που στήνει ο Ερντογάν για τους πρόσφυγες. Κέντρα φιλοξενίας πάνω στα πτώματα των Κούρδων και σε έδαφος της Συρίας που έχει καταπατήσει η Άγκυρα, παραβιάζοντας κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου.

Με λίγα λόγια, τα συγκεκριμένα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ηθελημένα ή μη, παίζουν το παιχνίδι του Τ. Ερντογάν και ενισχύουν την προπαγάνδα του ότι «εισέβαλε στη Συρία για το καλό των προσφύγων». Δικαιολογούν και ξεπλένουν το αίμα από τα χέρια του με τη σφαγή που συντελείται σε βάρος ενός δοκιμαζόμενου λαού, του κουρδικού, τη στιγμή που όλος ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί από τις θηριωδίες του Τούρκου προέδρου.

Το θέμα ανέδειξε πρώτος, με καταγγελία «φωτιά», ο γνωστός, έμπειρος και έγκυρος διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης, γράφοντας στο twitter: «Μα είναι δυνατόν τις ημέρες αυτές να είναι ελληνική δημοσιογραφική αποστολή οργανωμένη και πληρωμένη από την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία;» Κι όμως, όπως φαίνεται, είναι…

Δυστυχώς, αυτή είναι η απάντηση στο ερώτημα-αποκάλυψη του δημοσιογράφου. Και, για του λόγου το αληθές, υπάρχει και η ανάρτηση που έκανε η σύμβουλος Τύπου της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα Duygu Leloglu.

Ανέβασε, συγκεκριμένα, φωτογραφία με δημοσιογράφο τού ενός από τα τρία ελληνικά ΜΜΕ που βρίσκονται στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας με δύο πρόσφυγες και έγραψε στη λεζάντα ότι «πρόκειται για ταξίδι που οργάνωσε η τουρκική προεδρία για ελληνικά media, με πρώτο σταθμό το κέντρο προσφύγων».

Ποιος πλήρωσε τα έξοδα αυτού του ταξιδιού; Για ποιον λόγο έγινε και ποιος είναι ο επόμενος σταθμός; Οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η «δημοκρατία» μιλούν για δύο μεγάλες -πανελλαδικής κυκλοφορίας- εφημερίδες και για έναν μεγάλο -εθνικής πάντα εμβέλειας- τηλεοπτικό σταθμό.

Τα στοιχεία περί στημένων και κατά παραγγελία ρεπορτάζ είναι αδιάψευστα. Μιλούν, άλλωστε, τα πρωτοσέλιδα…

Η «δημοκρατία» επικοινώνησε με την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου και της έθεσε το ερώτημα αν η αποστολή των Ελλήνων δημοσιογράφων είναι πληρωμένη, αν γνωρίζει κάτι σχετικά και τι εξυπηρετεί. Επιφυλάχθηκε να απαντήσει και εμείς περιμένουμε…

Υπάρχει δε ακόμη ένα μεγάλο θέμα: Γιατί τα εν λόγω ΜΜΕ δεν ζήτησαν να πάνε να κάνουν ρεπορτάζ στα τουρκικά παράλια, εκεί όπου καθημερινά επιβιβάζονται από τους Τούρκους δουλεμπόρους μετανάστες και πρόσφυγες για να περάσουν παράνομα στα ελληνικά νησιά;

Μάλλον ένα τέτοιο ρεπορτάζ δεν τύγχανε της έγκρισης του Ταγίπ Ερντογάν… Αντ’ αυτού, μας παρουσίασαν μια ειδυλλιακή εικόνα από τα hot spots στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, εκεί όπου πήγαν δήθεν ως… πολεμικοί ανταποκριτές.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα