Μάθημα Ιστορίας επί σκηνής

Πρεμιέρα κάνει στις 24 Οκτωβρίου το θεατρικό «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη»Μετά την τεράστια επιτυχία του έργου «Σμύρνη μου αγαπημένη», το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο πλαίσιο των στόχων του για την προβολή και τη διατήρηση της ελληνικής ιστορίας και της ιστορικής μνήμης, υλοποιεί ξανά μία μεγάλη παραγωγή με ζωντανή μουσική (πρωτότυπη σύνθεση από τον Ανδρέα Κατσιγιάννη), με πλούσια σκηνικά (Μανόλης Παντελιδάκης), με 300 κοστούμια εποχής (Ηλένια Δουλαδίρη) και 30 ρεαλιστικές τρισδιάστατες βιντεοπροβολές (Κωνσταντίνος Τηλιγάδης, Δημήτρης Αγαθόπουλος).

Η Μιμή Ντενίση έγραψε τη συνέχεια κατόπιν προτροπής της Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ. Αυτό ανέφερε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της παράστασης, την οποία χαρακτήρισε μία μεγάλη ποιοτική παραγωγή με ουσία, ένα μάθημα Ιστορίας. «Όλοι με ρώταγαν τι έγιναν στη συνέχεια η Φιλιώ Μπαλτατζή και τα παιδιά της. Ετσι, αποφάσισα να γράψω τη συνέχεια, που θα είναι το πρώτο sequel στο ελληνικό θέατρο, καθώς στο εξωτερικό συνηθίζεται πολύ… “Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη” λοιπόν, με τη συνέχεια της οικογένειας Μπαλτατζή, με την άγνωστη ιστορία των προσφύγων στη διάρκεια του Μεσοπολέμου και την άγνωστη ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Νομίζω ότι είναι ένα έργο που θα συγκινήσει περισσότερο κι από τη “Σμύρνη”» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Ντενίση, η οποία, εκτός από το κείμενο, υπογράφει τη σκηνοθεσία και πρωταγωνιστεί.

Επίσης, μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε γράφοντας το έργο, το οποίο είναι σύνθετο και φέρνει στην επιφάνεια άγνωστα στοιχεία για την εποχή του Μεσοπολέμου, η οποία ήταν από τις πιο ταραγμένες της Ελλάδας. Για τον τόπο της ιστορίας επέλεξε τη Θεσσαλονίκη γιατί ήταν το ιδανικό σκηνικό για μία δυνατή ιστορία. Εκείνη την εποχή ήταν ένα καζάνι που έβραζε με δυνατές κοινότητες Ισραηλιτών, Ποντίων, Μικρασιατών.

Το έργο γράφτηκε ύστερα από ενδελεχή έρευνα σε κείμενα ελληνικά και ξένα, Θεσσαλονικιών συγγραφέων και Εβραίων. Θα κάνει πρεμιέρα στις 24 Οκτωβρίου στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, 212-2540300). Συμπρωταγωνιστούν οι Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Γιώργος Αρμένης, Νικολέττα Βλαβιανού, Κατερίνα Γερονικολού, Μαρία Εγγλεζάκη, Λευτέρης Ελευθερίου, Δημήτρης Μακαλιάς, Μιχάλης Μητρούσης, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Νίκη Παλληκαράκη, Ολγα Πολίτου, Δήμητρα Σιγάλα, Αναστασία Σκοπελίτη, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Αντιγόνη Ψυχράμη.

Επίσης, παίζουν οι Κατερίνα Αντωνιάδου, Αντώνης Βαρθαλίτης, Χρήστος Βελιάνο, Νικόλας Γκιούλης, Μαρίλια Μητρούση, Δήμητρα Μιχαηλίδου, Αιμίλιος Μωσαΐδης, Νίκος Νικολαΐδης, Ηλίας Νομικός, Εφη Σταυροπούλου, Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη.

Τη μουσική ερμηνεύουν επί σκηνής ο Ανδρέας Κατσιγιάννης και ο Σωτήρης Μαργώνης. Παραστάσεις δίνονται κάθε Τετάρτη (7 μ.μ.), Πέμπτη (7 μ.μ.), Παρασκευή (8 μ.μ.), Σάββατο (8 μ.μ.) και Κυριακή (6.30 μ.μ.). Οι τιμές των εισιτηρίων ανέρχονται στα 14, 16, 20, 25, 30, 40 και 50 ευρώ (ισχύουν ειδικές τιμές για ΑμεΑ και ανέργους, νέους έως 26 ετών και φοιτητές).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα