Πώς θα είναι οι νέες ταυτότητες!

Εντός του προσεχούς διμήνου ο διαγωνισμός. Αναζητούν τις προδιαγραφές. Πανίσχυροι όμιλοι λαμβάνουν θέσειςΡεπορτάζ
Φώτης Κόλλιας

Μόνο ένα μεγάλο έργο τεχνολογίας θα προκηρύξει φέτος το ελληνικό Δημόσιο και θα αφορά τις νέες ταυτότητες, υποστήριξε προ ημερών ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης (φωτό) σε εκδήλωση του αμερικανικού ομίλου HP, κατά την οποία παρουσίασε τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Ο διαγωνισμός για τις ταυτότητες είχε προκηρυχθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά ακυρώθηκε όταν έφτασαν σε υπουργικά γραφεία καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες οι προδιαγραφές κυκλοφορούσαν εδώ και μήνες ως φέιγ βολάν!

Τώρα στην αγορά πληροφορικής αναζητούν τις νέες προδιαγραφές, καθώς ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί εντός του προσεχούς διμήνου.

Ο κ. Πιερρακάκης έχει δώσει μερικά γενικά στοιχεία σε κατά καιρούς δηλώσεις του: Οι νέες ταυτότητες, οι «Κάρτες Πολίτη», θα είναι έγχρωμες και θα περιέχουν τσιπ στο οποίο θα είναι αποθηκευμένα βιομετρικά και άλλα στοιχεία του κατόχου. Όπως έχει υποστηρίξει ο υπουργός, «βασικό μας μέλημα είναι να ενσωματώσουμε σε αυτές την ψηφιακή υπογραφή του πολίτη, ώστε η νέα ταυτότητα να είναι πραγματικά ψηφιακή, όχι μόνο κατ’ όνομα. Αυτό θα τον διευκολύνει να διεκπεραιώνει μια σειρά από συναλλαγές με το κράτος χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία (σ.σ.: δηλαδή μέσω του διαδικτύου), διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι συναλλαγές αυτές θα είναι εξίσου ασφαλείς».

Όσο για τον προϋπολογισμό του έργου και το κόστος για τον πολίτη που θα αλλάξει ταυτότητα, παραμένουν υπό διαμόρφωση. Η προηγούμενη κυβέρνηση προωθούσε έναν διαγωνισμό-μαμούθ με κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, μαζί με τη συντήρηση και τη λειτουργία του συστήματος για 15 χρόνια.

Με βάση τον προηγούμενο διαγωνισμό, το κόστος για τον πολίτη θα κινούνταν κοντά στα επτά ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται το κόστος των φωτογραφιών.

Στην αγορά κυκλοφορούν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το μοντέλο της Εσθονίας για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων. Εξάλλου, στην «Επιτροπή Σοφών» για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση συμμετέχει και ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ Ιλβες. Αν εφαρμοστεί το εσθονικό μοντέλο, οι ταυτότητες θα είναι στο τέλος ακόμη μία εφαρμογή στο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο (smartphone) του πολίτη.

Ενδιαφέρον για το έργο των νέων ταυτοτήτων δείχνουν ήδη πανίσχυροι ευρωπαϊκοί όμιλοι (Γερμανία, Γαλλία), καθώς και εταιρίες από ΗΠΑ και Ιαπωνία σε συνεργασία με ελληνικούς ομίλους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα