Μενίδι: Δεν θα θέλαμε να έρθουν μετανάστες στην Αμυγδαλέζα!

Δήμος Αχαρνών και Περιφέρεια δεν έχουν καμία ενημέρωση για τις προθέσεις της κυβέρνησηςΡεπορτάζ
Γιώτα Φλώρου

Καμία ενημέρωση για τη φιλοξενία μεταναστών στο στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας δεν έχουν η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής και ο Δήμος Αχαρνών. Ωστόσο, όπως τονίζουν και οι δύο πλευρές στη «δημοκρατία», εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα ήταν η σταγόνα που θα ξεχείλιζε το ποτήρι στην περιοχή, που αποτελεί «γκέτο» εγκληματικότητας. Συγκεκριμένα, η δημοτική Αρχή εκφράζει τη βεβαιότητα πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο να ανοίξει ξανά το στρατόπεδο. 

Όπως είπε στη «δημοκρατία» ο δήμαρχος Σπύρος Βρεττός: «Ο Δήμος Αχαρνών έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια και δεν χωράει περαιτέρω υποβάθμιση. Είμαι πεπεισμένος ότι η κεντρική εξουσία θα σταθεί στο πλευρό των κατοίκων των Αχαρνών και δεν θα μας αντιμετωπίσει ως την “πίσω αυλή” της Αττικής. Η παραβατικότητα έχει εξαντλήσει τα όριά μας. Κατά τη γνώμη μας, η Αμυγδαλέζα δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε μόνιμη ούτε προσωρινή λύση».

Ο ίδιος τόνισε ότι έχει άριστη και συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ευελπιστεί οι σχέσεις τους να συνεχίσουν να υφίστανται στο ίδιο κλίμα. Πάντως, ο κ. Βρεττός δεν θέλησε να σχολιάσει αν ο δήμος θα αντιδράσει σε περίπτωση που ανοίξει ξανά η Αμυγδαλέζα.

Στο ζήτημα της έντονης εγκληματικότητας που μαστίζει το Μενίδι στάθηκε από την πλευρά του και ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Αθανάσιος Αυγερινός. «Δεν θα θέλαμε να έρθουν μετανάστες στην Αμυγδαλέζα, γιατί οι δήμοι της Ανατολικής Αττικής είναι ήδη βεβαρημένοι». Σε περίπτωση που ανοίξει πάλι η Αμυγδαλέζα, θεωρεί ότι σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι υπάρχει ενδεχόμενο να ανοίξει ξανά η Γ’ Πτέρυγα της Αμυγδαλέζας για να φιλοξενήσει αλλοδαπούς που δεν είναι πρόσφυγες, στο πλαίσιο της κυβερνητικής οπτικής για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Πρόκειται για μία πτέρυγα που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έως χίλια άτομα.

Είναι η ίδια δομή για την οποία είχαν ακουστεί αρνητικά σχόλια στο παρελθόν εξαιτίας των άσχημων συνθηκών διαβίωσης και των εξεγέρσεων που ξεσπούσαν συχνά.

Τέλος, σε επικοινωνία που είχαμε με άλλους φορείς του Δήμου Αχαρνών, όπως η Ενωση Γονέων, δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο, καθώς θεωρούν ότι το άνοιγμα του στρατοπέδου δεν είναι ακόμα σίγουρο και προς το παρόν είναι ένα ενδεχόμενο.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τη χορήγηση ασύλου

Διατάξεις για την αναγνώριση των προσφύγων περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το πολιτικό άσυλο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ως τις 21 Οκτωβρίου. Το νομοσχέδιο επίσης προβλέπει την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών, καθώς και την ενοποίηση πολλών διατάξεων που αφορούν τη διαδικασία χορήγησης και ανάκλησης του καθεστώτος ασύλου.

Η αιτιολογική έκθεση αναφέρει ότι το νομοσχέδιο ενώνει και προσαρμόζει σε ένα ενιαίο νομοθέτημα όλες εκείνες τις διατάξεις που προβλέπονται για την αναγνώριση και το καθεστώς των πολιτών τρίτων χωρών ή των ανιθαγενών ως δικαιούχων ασύλου.

Αυτές οι διάσπαρτες διατάξεις που υπήρχαν μέχρι τώρα προκαλούσαν σοβαρά προβλήματα γραφειοκρατίας, αλλά και πρόβλημα στους δικαστικούς λειτουργούς.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης μια νέα διαδικασία συγκρότησης Κλιμακίων Ταχείας Συνδρομής της Υπηρεσίας Ασύλου που αποτελούνται από χειριστές της υπηρεσίας και διοικητικό προσωπικό. Ο ρόλος τους είναι μόλις γίνει η οριστική καταγραφή των αιτούντων, με βάση την εθνικότητα και τους λόγους για τους οποίους αιτούνται διεθνή προστασία, να προβαίνουν σε προτεραιοποίηση των αιτήσεων ανά χώρα καταγωγής. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου η προτεραιότητα στις αιτήσεις αφορά κυρίως όσους δεν συμμορφώνονται στις αποφάσεις για τη μεταφορά τους στους κρατουμένους και σε εκείνους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Η κατά προτεραιότητα εξέταση αιτήσεων διεθνούς προστασίας περιλαμβάνει επιπλέον και τα άτομα που προέρχονται από πρώτη χώρα ασύλου ή ασφαλή τρίτη χώρα ή ασφαλή χώρα καταγωγής. Για τον λόγο αυτόν προβλέπεται διαδικασία κατάρτισης εθνικού καταλόγου ασφαλών χωρών καταγωγής, ενώ προσδιορίζονται τα κριτήρια χαρακτηρισμού μιας χώρας ως ασφαλούς τρίτης χώρας.

Αυτά ακριβώς τα κλιμάκια θα έχουν ως στόχο τους να ενημερώνουν τον αιτούντα για την πορεία της αίτησής του, εάν τέθηκε ή όχι σε προτεραιότητα και για τον χρόνο της απόφασης.

Επίσης καταργείται η δυνατότητα πρόσβασης στην απασχόληση του αιτούντος άσυλο αμέσως μετά τη λήψη του δελτίου αιτούντος και παρέχεται δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας μετά την πάροδο έξι μηνών από την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάθεσης της αίτησης.

Κατασκευάζουν δομή εν αγνοία των δημοτικών αρχών στις Σέρρες!

Σοβαρά ερωτήματα για τον κυβερνητικό σχεδιασμό αναφορικά με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου στην ενδοχώρα θέτει, μέσω της παρέμβασής του στη «δημοκρατία», ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης.

Όπως λέει, στα σχέδια του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ήταν η δημιουργία ακόμη μιας δομής στην περιοχή -μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο, που φιλοξενούν συνολικά 1.300 πρόσφυγες-, για την οποία, ωστόσο, η δημοτική Αρχή δεν είχε καμία ενημέρωση. «Κάτοικοι της πόλης είδαν κάποιους άνδρες να μετρούν παρακείμενες εκτάσεις και όταν τους ρώτησαν τι ακριβώς κάνουν, απάντησαν ότι θα δημιουργηθεί ακόμη ένας καταυλισμός για πρόσφυγες. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και εγώ, ως δήμαρχος, δεν είχα την παραμικρή ενημέρωση για το θέμα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τους κατοίκους των Σερρών και τη δημοτική Αρχή, το υπουργείο διαβεβαίωσε τον κ. Χρυσάφη, μέσω του ειδικού γραμματέα Πρώτης Υποδοχής Μάνου Λογοθέτη, ότι τελικά δεν πρόκειται να φιλοξενηθούν και άλλοι πρόσφυγες στην περιοχή.

Ωστόσο, ο ίδιος, παρά την επίσημη βεβαίωση, παραμένει επιφυλακτικός και ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση τελικά προχωρήσει στη δημιουργία τρίτης δομής, οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας θα είναι έντονες. «Οι κάτοικοι της πόλης είναι εξαγριωμένοι με το περιστατικό αυτό, το οποίο, αν δεν έπεφτε στην αντίληψη κάποιων πολιτών, δεν θα το μαθαίναμε ποτέ και απλά θα έρχονταν οι πρόσφυγες. Η κυβέρνηση μας αντιμετωπίζει σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας» σημειώνει, τονίζοντας ότι είναι διατεθειμένος να συμβάλει στην αποσυμφόρηση των νησιών, ωστόσο ζητά από την Πολιτεία να γίνει ισοκατανομή των προσφύγων.

Κέλλυ Φαναριώτη

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα