Βλέπουν «φως στο τούνελ» για Brexit με συμφωνία!

Συγκρατημένη αισιοδοξία από Λονδίνο και Ε.Ε. για αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσειςΑπό τη
Θεανώ Καρούτα

Με συγκρατημένη αισιοδοξία και έπειτα από μαραθώνιες συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε χθες βράδυ στους κορυφαίους υπουργούς του ότι υπάρχει πιθανότητα επίτευξης μιας νέας συμφωνίας για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ενωση. 

Ο εκπρόσωπος του ενοίκου στον αριθμό 10 της Ντάουνιγκ Στριτ ανακοίνωσε πως υπάρχουν ακόμη θέματα που εκκρεμούν προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία, καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας. Λίγες ώρες νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωνε ότι «οι βάσεις μιας συμφωνίας για το Brexit είναι έτοιμες και δεν αποκλείεται να διαμορφωθούν μέσα στις επόμενες ώρες» (σ.σ.: εννοώντας σήμερα).

Παραδοχή

Παρά τις αισιόδοξες εξελίξεις πάντως, η Εθνική Υπηρεσία Οικονομικού Ελέγχου της Βρετανίας παραδέχεται σε έκθεσή της για την περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία ότι ενδεχομένως να προκύψουν πιθανές καθυστερήσεις στα φορτία εμπορευμάτων, περισσότερη εγκληματικότητα, λιγότεροι έλεγχοι στους μετανάστες και χάος στα λιμάνια της χώρας.

Μερικοί από τους πιο σημαντικούς κινδύνους στη λειτουργία των συνόρων, όπως αναφέρεται στην έκθεση, είναι η πιθανότητα να επιβληθούν έλεγχοι από τις χώρες της Ε.Ε., οι επιχειρήσεις να μην είναι έτοιμες για κάποιες γραφειοκρατικές αλλαγές και οι διευθετήσεις για τα σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας να είναι προβληματικές.

Το πολύωρο των συζητήσεων επηρέασε χθες και τη στερλίνα, που υποχώρησε από το υψηλό πενταμήνου έναντι του ευρώ και του δολαρίου.

Οι προχθεσινές αναφορές ότι οι διαπραγματευτές πλησιάζουν στο προσχέδιο μιας συμφωνίας για το Brexit οδήγησαν σε άνοδο τη στερλίνα και ενίσχυσαν τις ελπίδες στις διεθνείς αγορές, ωστόσο χθες η ισοτιμία της στερλίνας σημείωσε πτώση, καθώς φάνηκε ότι διατηρούνται ακόμα αρκετές επιφυλάξεις.

Σε κάθε περίπτωση, την… κούραση των επενδυτών λόγω αβεβαιότητας φαίνεται πως συμμερίζονται και κάποιοι πολίτες και για αυτόν τον λόγο ο βρετανικός τηλεοπτικός όμιλος Sky News εγκαινιάζει σήμερα ένα νέο τηλεοπτικό κανάλι, το οποίο θα απευθύνεται στους αγανακτισμένους από το Brexit τηλεθεατές και δεν θα καλύπτει καθόλου το θέμα αυτό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα