Ιδού η Ρόδος για τη Ν.Δ.

Η κυβερνητική κρίση στο κρατίδιο των Σκοπίων σίγουρα θα επηρεάσει την Ελλάδα. Οσα συμβαίνουν εκεί έχουν αντίκτυπο και στην Αθήνα και ο λόγος είναι ένας: η κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών. Οσο υπάρχει αυτό το αγκάθι στην πλευρά της Ελλάδας, δεν πρόκειται να ησυχάσουν ούτε οι πολίτες ούτε φυσικά όσες κυβερνήσεις αποφύγουν να πράξουν το καθήκον τους.

Ο Ζάεφ στήριζε τις ελπίδες πολιτικής επιβίωσής του στο «ευρωπαϊκό χαρτί», το οποίο υποτίθεται ότι του παρείχε το άναμμα του πράσινου φωτός από την Ελλάδα.

Το σκεπτικό του Σκοπιανού πολιτικού ήταν απλό: αφού οι Ελληνες μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών παραδίδουν το όνομα και την ιστορία της Μακεδονίας στα Σκόπια, τότε το κρατίδιο, έχοντας μια ανέλπιστη ιστορική «προίκα» από την Ελλάδα και εκμεταλλευόμενο τη σημασία που έχει για το ΝΑΤΟ, θα μπορούσε απρόσκοπτα να λάβει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξή του στην Ε.Ε.

Η ελπίδα του Ζάεφ διεψεύσθη, τα Σκόπια είδαν τους Γάλλους να τους κλείνουν την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατάμουτρα και είναι πολύ πιθανόν σε σύντομο χρονικό διάστημα το πολιτικό τοπίο του κρατιδίου να αλλάξει δραματικά.

Τώρα το μπαλάκι πέφτει στην πλευρά της Ελλάδας. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε και η Νέα Δημοκρατία απέκτησε κοινοβουλευτική πλειοψηφία λόγω δύο βασικών παραγόντων: Ο ένας ήταν η απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον λαό και ο άλλος η εναντίωση του Ελληνα στην προοπτική να καταντήσει η Ελλάδα πρώτα hot spot κι έπειτα χαλιφάτο.

Στο ζήτημα του εποικισμού της Ελλάδας από Αφροασιάτες οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ακολουθείται η ίδια πολιτική με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μένει η Συμφωνία των Πρεσπών να δείξει το μέγεθος της διαφοράς ή της ομοιότητας της νυν κυβέρνησης με την προηγούμενη.

Αν ο κ. Μητσοτάκης εννοούσε όσα έλεγε πριν από τις εκλογές για την εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών, οφείλει να μεριμνήσει, όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση στα Σκόπια, να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία της ριζικής αναθεώρησής της ή -αν δεν συμφωνήσουν οι Σκοπιανοί- της καταγγελίας της.