Σκόπια: πρόωρες εκλογές στις 12 Απριλίου

Με την πλάτη στον τοίχο ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, πληρώνει τις συνέπειες της Συμφωνίας των ΠρεσπώνΣτις κάλπες οδηγούνται στις 12 Απριλίου οι πολίτες των Σκοπίων – και ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, όντας πια με την πλάτη στον τοίχο μετά τις τελευταίες εξελίξεις, καλείται να πληρώσει κι αυτός το μερίδιο που του αναλογεί από τις προεκτάσεις της προβληματικής Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Η απόφαση για τον ορισμό της ημερομηνίας των εκλογών ελήφθη χθες βράδυ, μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο Στέβο Πενταρόφσκι.

Όπως έγινε γνωστό, η κυβέρνηση του Ζάεφ θα παραιτηθεί και τη χώρα θα οδηγήσει στις πρόωρες κάλπες μια υπηρεσιακή κυβέρνηση στην οποία θα συμμετάσχουν και υπουργοί από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, ενώ την πρωθυπουργία θα αναλάβει έως τη διεξαγωγή των εκλογών υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Με ανάρτησή του στο twitter, πάντως, ο Ζόραν Ζάεφ ανάφερε ότι στη σύσκεψη αυτή «ομόφωνη θέση όλων των πολιτικών αρχηγών είναι πως η ευρωατλαντική ολοκλήρωση είναι ο στόχος μας».

Στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών έλαβαν μέρος οι αρχηγοί των έξι μεγαλύτερων κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ο Σκοπιανός πρόεδρος επισήμανε ότι «η χώρα μας βρίσκεται στην ίδια θέση για τρίτη φορά, με τη διαφορά ότι τώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε».

Ο ίδιος τόνισε ότι όλοι οι ηγέτες συμφώνησαν πως «ο δρόμος της Ε.Ε. είναι ο μοναδικός που θα φέρει ένα καλύτερο μέλλον», ενώ προειδοποίησε ότι σύντομα το πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα έρθει προς έγκριση στο Κοινοβούλιο και ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί πως οι πρόωρες εκλογές δεν θα καθυστερήσουν την ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο Ζάεφ, που διαπιστώνει ότι η πολιτική που ακολούθησε δεν του βγαίνει, κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι δεν τήρησε την υπόσχεσή της. Αν και έχει τη στήριξη των ΗΠΑ αλλά και των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γερμανία, δεν σημαίνει πως θα κερδίσει και τις εκλογές.

Οι πολίτες της γειτονικής χώρας είδαν να μην πιάνουν τόπο οι υποχωρήσεις που έκαναν μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών και πλέον κανείς δεν μπορεί να τους διαβεβαιώσει ότι τον Μάιο του 2020 θα πάρουν το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Ο Ζάεφ εκτιμά πάντως -για τους δικούς του, προφανώς, λόγους- πως το κλίμα τον ευνοεί. Γι’ αυτόν τον λόγο έδωσε από την πρώτη στιγμή δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις εκλογές. Γερμανοί σχολιαστές επικρίνουν την Ε.Ε., η οποία, παρά τις δεσμεύσεις της, δεν έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακού διαλόγου με τα Σκόπια και την Αλβανία. Χαρακτηριστικό το σχόλιο της «Süddeutsche Zeitung» για «σοβαρό ιστορικό λάθος».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα