«Εμποράκος» ο Καταλειφός

Το αριστούργημα του Αρθουρ Μίλερ (βραβείο Πούλιτζερ) ανεβαίνει από τις 25 Οκτωβρίου στο θέατρο ΕμπορικόνΤο αριστούργημα του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα Αρθουρ Μίλερ «Ο θάνατος του εμποράκου» ανεβαίνει από τις 25 Οκτωβρίου στο θέατρο Εμπορικόν, σε μετάφραση, δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθεσία και σκηνογραφία Γιώργου Σκεύα και με τον Δημήτρη Καταλειφό στον εμβληματικό ρόλο του Γουίλι Λόμαν.

Εβδομήντα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή του, το 1949, στη Νέα Υόρκη, «Ο θάνατος του εμποράκου» συνεχίζει να θεωρείται το κορυφαίο έργο του συγγραφέα, που του χάρισε και το βραβείο Πούλιτζερ. Το αμερικάνικο όνειρο, το κυνήγι του χρήματος, ο καταναλωτισμός και τα υλικά αγαθά, η οικογένεια και οι σχέσεις πατέρα – γιου, ο μύθος της φυγής με στόχο τον γρήγορο πλουτισμό είναι μερικά από τα θέματα που πραγματεύεται το καθιστούν συγκλονιστικά επίκαιρο.

Πρόκειται για την ιστορία του Γουίλι Λόμαν, ενός ηλικιωμένου πωλητή και περιοδεύοντος πλασιέ, ο οποίος αισθάνεται ότι τώρα, μετά τόσα χρόνια που πέρασε στους δρόμους, είναι άχρηστος. Οταν ήταν νέος, φαινόταν ορμητικός, ευχαριστιόταν τη συναναστροφή με τους άλλους ανθρώπους, το αστείο, το πείραγμα, τη δουλειά.

Στις αρχές των 60 χρόνων του ο Γουίλι βλέπει τη δουλειά του να πηγαίνει χειρότερα από ποτέ. Το ζωηρό βήμα έφυγε και μαζί το χαμόγελο από το πρόσωπό του και η εγκάρδια ζεστασιά από την προσωπικότητά του. Είναι τελειωμένος. Η ζωή του στοίχειωσε και τον πρόλαβε. Ξαφνικά δεν είναι τίποτα. Κανένας δεν τον ξέρει πια. Στήριξε όλη την πορεία του στην άποψη ότι αν οι άλλοι σε συμπαθούν, είναι σίγουρο ότι θα πετύχεις.

Τις ίδιες ιδέες εμφύσησε και στους δυο γιους του και τώρα περιμένει απ’ αυτούς να εκπληρώσουν όλα όσα ο ίδιος δεν κατάφερε να κάνει στη ζωή του. Στα όρια της νευρικής καταπτώσεως, αγωνίζεται να αποδείξει στον εαυτό του και στους άλλους πως είχε δίκιο, ότι οι αρχές του και όλα όσα πίστευε στη ζωή του ήταν σωστά.

Εκτός από τον Δημήτρη Καταλειφό, παίζουν οι Μαρία Καλλιμάνη, Γιώργος Νούσης, Γιώργος Ζιόβας, Χρήστος Ευθυμίου, Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Τάσος Λέκκας, Δημήτρης Αποστολόπουλος, Γιώργος Πατεράκης, Χρύσα Γκινίκη, Ιοκάστη Αγαύη Παπανικολάου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα