Παράθυρο για νέα έκπτωση στους φόρους των ακινήτων

Στα σκαριά αναστολή του ΦΠΑ 24% και μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ. «Στο περίμενε» η αγορά, εν αναμονή των ρυθμίσεωνΡεπορτάζ
Γιώργος Χατζηδημητρίου

Συνθήκες αναμονής προκαλούν στην κτηματαγορά οι πολυδιαφημισμένες ρυθμίσεις για την αναζωογόνηση της οικοδομικής δραστηριότητας, οι οποίες θα περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τον Νοέμβριο και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αναστολή του ΦΠΑ 24% κατά τις μεταβιβάσεις των νεόδμητων ακινήτων για μια τριετία και τριετές «πάγωμα» του φόρου υπεραξίας. 

Αρμόδιοι κυβερνητικοί κύκλοι καλλιεργούν προσδοκίες για νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, που θα ισοσκελίσει τις ενδεχόμενες απώλειες από επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Το παράθυρο για νέες ελαφρύνσεις στους φόρους ακινήτων θα ανοίξει μετά την ολοκλήρωση της άσκησης για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και την ένταξη στο σύστημα 7.000 περιοχών που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Μάιο, «εφόσον προκύψει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος».

Τότε θα είναι ξεκάθαρη η συνολική εικόνα και θα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας και το περιβόητο δημοσιονομικό κενό, για το οποίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αποσαφήνισε χθες λακωνικά: «Aυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι που να συζητάμε με τους δανειστές».

Σημειώνεται ότι κατασκευαστές και ιδιοκτήτες ζητούν η εξαγγελθείσα αναστολή του ΦΠΑ να μην περιοριστεί στα νεόδμητα, αλλά να επεκταθεί και στα περίπου 100.000 ακίνητα με άδειες που εκδόθηκαν τα χρόνια της μεγάλης κρίσης από το 2006 και παραμένουν στα αζήτητα. Ανοιχτό παραμένει το φλέγον για 7.400.000 ιδιοκτήτες ζήτημα της έκπτωσης του 40% για τις δαπάνες ενεργειακής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων.

Κι αυτό γιατί, ενώ στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. εξαγγέλλεται ρητά ότι οι δαπάνες αυτές θα εκπίπτουν από τον φόρο μέσω συμψηφισμού με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις, το τελευταίο διάστημα διακινούνται σενάρια ότι θα αφορούν έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα, περιορίζοντας δραστικά το εύρος εφαρμογής της ρύθμισης.

Η Αθήνα εξάλλου, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, έχει αποστείλει στους δανειστές σχέδιο για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (ακατέβατες στα 2 δισ. ευρώ) στην αγορά, αποσπώντας θετικά σχόλια. Στόχος, εξήγησε, δεν είναι μόνο να αποπληρωθούν τα φέσια, αλλά να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που τα γεννούν και να αποτραπεί έτσι η δημιουργία νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων χρεών.

Στην οδό Νίκης αποκλείουν κατηγορηματικά πιθανότητα νέας περαίωσης. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση ούτε υπήρξε» τονίζουν, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα, ενώ δηλώνουν κάθετα αντίθετοι στην επιβολή «πράσινου» φόρου σε ναυτιλία-αερομεταφορές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα